IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NBA се подготвя за по-голяма експанзия в Африка

Баскетболната асоциация избра инвестиционен банкер за лидер на африканското си звено

15:58 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната баскетболна асоциация (NBA) избра ключов инвестиционен банкер за развиването на спорта и бизнеса в Африка, пише Bloomberg.

Виктор Уилямс, който през последните пет години водеше корпоративното и инвестиционното банкиране в Standard Bank Group (най-голямата африканска банка по активи), ще стане новият главен изпълнителен директор на NBA за Африка от 17 август. Уилямс ще бъде базиран в Йоханесбург, сочи изявление на компанията.

„В тази новосъздадена роля Уилямс ще съблюдава баскетболното и бизнес развитието на лигата в Африка“, гласи съобщение. Ще се очаква той „да увеличи популярността на баскетбола и NBA на континента чрез медийно разпространение, корпоративни партньорства и други“.

Назначението задълбочава африканското участие в NBA, която миналата година създаде регионална професионална лига в съдействие с базираната в Швейцария Международна баскетболна федерация.

Мартенският старт на встъпителния сезон на Африканската баскетболна лига, включваща 12 клуба от континента, беше отложен заради коронавирусната пандемия.

Проектът бележи първият ангажимент на лигата извън Северна Америка, обявиха тогава от NBA. Комисар Адам Силвър описа Африка като „огромен икономически двигател“, посочвайки, че компании като PepsiCo и Nike са изразили интерес към партньорство на континента. Nike и нейната марка Jordan ще се грижат ексклузивно за обличането на отборите в африканската лига, обяви през март NBA.

Уилямс, който е има двойно гражданство – в САЩ и Сиера Леоне, е работил за Goldman Sachs Group и Wells Fargo & Co. преди през 2011 г. да се присъедини към Standard Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още