IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След силно тримесечие Aurubis потвърждава прогнозата си

Най-голямата в Европа металургична компания напредва с опита си за продажба на подразделението за плоско валцувани продукти

14:29 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Най-голямата в Европа металургична компания Aurubis издържа на ефектите от коронакризата и се придържа към целите си за цялата година. Оперативната печалба преди данъчно облагане (EBT) се удвои в периода от април до юни до 42 милиона евро, както обяви групата във вторник.

Доброто натоварване на съоръженията за производство на мед и силният бизнес за рециклиране допринесоха за резултата. Увеличението на печалбата беше толкова силно, не на последно място защото същото тримесечие на предходната година беше обременено с еднократни ефекти. От помощ бе и поглъщането на Metallo Group, която бе включена за първи път в консолидираните финансови отчети през юни. Първоначално акцията на Aurubis получи тласък, но след това отново поевтиня значително. Към 14 часа е с лек ръст, предава Ройтерс.



Aurubis пояснява, че остава предпазливо оптимистична за останалата част от финансовата година 2019/2020, която продължава до края на септември. Слабите продуктови пазари се компенсират от доброто предлагане на суровините, така че групата ще успее да компенсира слабостите в бизнеса с поглъщането на Metallo. Допълнителни икономии също трябва да допринесат за това. Поради това Управителният съвет се придържа към прогнозата си за оперативна печалба преди данъци в диапазона между 185 и 250 млн. евро.

Междувременно Aurubis напредва във втория си опит за продажбата на подразделението за плоско валцувани продукти. Групата е в "напреднали преговори" за продажбата на сегмента, обяви компанията в междинния си доклад. Говорител не пожела да коментира подробности.

Европейската комисия първоначално забрани планираната продажба на Ulmer Wieland-Werke през миналата година поради опасения за конкуренцията. Тогава Aurubis обяви, че търси друг купувач. Поделението с плоски валцувани продукти включва заводи в САЩ, Холандия, Финландия и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още