IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивите инвестиционни фондове надминаха 1 трилион долара за първи път

Това се случва след нетен приток от 71,1 милиарда долара в периода между април юни тази година

20:42 | 11.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Активите под управление на фондове, които се придържат към принципите на околната среда и социалното управление (ESG), надминаха 1 трилион долара за първи път, според данни, събрани от глобалната компания за финансови услуги Morningstar.

Това се случва след нетен приток от 71,1 милиарда долара в периода между април юни тази година, воден от нарастващия интерес на инвеститорите към устойчиви инвестиционни фондове вследствие на пандемията от коронавирус, информира CNBC.

„Правителствата по света засилват подкрепата си за екологични проекти през последните години, както чрез регулиране, така и чрез фискални разходи“, коментират анализатори от UBS.

„Тези усилилия бяха повишени вследствие на пандемията от COVID-19, тъй като правителствата поеха ангажимент за екологично възстановяване. Този акцент трябва да добави тласък към представянето на екологично чистите компании през следващите години“, смятат анализаторите.

В доклад, публикуван по-рано този месец, Morningstar цитира три фактора, които допринасят за регистрирането на притоци от капитали към ESG фондовете през второто тримесечие.

Според компанията икономическото прекъсване, причинено от коронавируса, „подчерта значението на изграждането на устойчиви и гъвкави бизнес модели, основани на съображенията на много заинтересовани страни“.

Morningstar установи, че броят на фондовете, които използват критериите за ESG като ключова част от процеса на подбор на активите им в Европа, е нараснал до 2703 до края на второто тримесечие, в сравнение с 2584 в края на март.

Освен това мениджърите на активи „екологизират” своите предложения, като преобразуват 40 традиционни фонда в устойчиви фондове за периода от три месеца до края на юни. Morningstar заяви, че 30 от тези фондове са били преименувани.

Преобразуването на съществуващите фондове в устойчиви такива, според изследователската компания, предлага за мениджърите на активи начин да използват съществуващите активи, докато изграждат своя бизнес с устойчиви фондове. Това означава, че фондовете не трябва да започват от нулата и могат да ускорят времето, необходимо за достигане на желания мащаб.

Миналия месец изпълнителният директор на BlackRock Лари Финк заяви, че идеята, че компаниите имат по-голяма цел, освен просто да осигурят възвръщаемост за акционерите си, скоро ще стане още по-важна.

„Единственото нещо, което е кристално ясно в този COVID свят ... [е, че] интересите на заинтересованите страни ще стават все по-важни и компаниите, които се фокусират върху всички свои заинтересовани страни - своите клиенти, служители, обществото, където те работят и оперират - ще бъдат победителите в бъдеще“, каза Финк.

Главният изпълнителен директор на BlackRock, който е най-големият мениджър на активи в света, управляващ над 7 трилиона долара, също каза, че инвестиционният фонд е наблюдавал „прилив на интерес“ сред клиентите, които искат да инвестират в области като възобновяема енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Относно Блек Рок и тоя чичо финк - аз НЕ бих инвестирал нито долар във фондове, чиято цел е не да ми носят печалба, но да правят кефа на някакви екоталибани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Това не прави тези политики по-адекватни - само по-опасни - заради по-голям приток на пари. Картинката е показателна - западна Европа вече се гърчи от последствията на манията към ветрогенераторите: трета поредна година най-ного температурни рекорди (жега) в страните с най-ного перки, трета година - страховита суша в Централна Европа. Да ни е честито "еко"-то, по-опасно от въглището: напред, дрОгари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още