IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е влиянието на Русия в Беларус?

Протестите по-скоро могат да повлияят на начина, по който ще се формира властта, реформи са неизбежни, твърди анализатор

16:51 | 11.08.20 г.
Какво е влиянието на Русия в Беларус?

След навлизането в Крим Русия разбра, че още един тежък камък може да ѝ създаде проблеми, имайки се предвид и санкциите срещу страната. Москва се държи достатъчно внимателно с президента Александър Лукашенко, в Беларус има руски бази, които трябва да играят предна линия предвид засиленото присъствие на НАТО и САЩ в близки страни.

Беларус има роля за Русия, не толкова личността на Лукашенко. Това каза Валери Тодоров, журналист и международен анализатор, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

По думите на Тодоров опонентът на Лукашенко - Светлана Тихановская, се е опитала да спечели недоволния вот на изборите с обещания за реформи на политическата система и мерки, които да намалят влиянието на държавата върху икономиката.  

Според анализатора напускането на Тихановская от страната е притеснително, тъй като нейното присъствие би давало кураж на протестиращите. 

Тодоров изключи възможността Лукашенко също да е напуснал Беларус, като отбеляза, че президентът има подкрепата на по-голямата част от армията и полицията и не се тревожи, че може да бъде свален чрез преврат. 

“Протестите по-скоро могат да повлияят на начина, по който ще се формира властта, реформи са неизбежни”.
Журналистът отбеляза, че влиянието на Русия в Беларус с надеждата, че тя може да променя ситуацията в положителна посока, е отслабено. 

Той добави, че Европейския съюз очаква да види какъв ще е крайният резултат след вота, както и каква ще е реакцията на властите спрямо протестиращите, преди да премине към по-нататъшни ходове. 

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomebrg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още