IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладът за печалба на инвеститорите натисна цената на златото под 1900 долара

Благородният метал се насочва към най-голямата си загуба от повече от седем години през последните два дни на търговия

10:51 | 12.08.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на златото падна под 1900 долара за тройунция, насочвайки се към най-голямата си загуба в рамките на два дни от повече от седем години, докато инвеститорите се оттеглят от една от "най-горещите си сделки през 2020 г.", съобщава Bloomberg. 

След като постави рекорд, прекрачвайки прага от 2000 долара за тройунция през миналата седмица, златото спря пътя си нагоре на фона на повишаването на доходността по американските облигации, което влоши представянето на активите убежища. 

Обратът при златото в момента е предизвикателство за неговите поддръжници. Активът убежище привлече доста инвестиции заради пандемията, която засегна икономиката и подтикна централните банки и правителствата да отпуснат масивни стимули.

Междувременно в понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че Русия вече разполага с първата ваксина срещу Covid-19 в света, а това увеличи отчасти апетита към риск.

В същото време доходността по облигациите се повишава с над 10 базисни пункта от началото на месеца на фона на подобряването на апетита към риск и предстоящото наводняване с дълг.

„След като златото достигна 2 хил. долара за тройунция, много инвеститори решиха, че това се превръща във възможност да приберат печалбите си“, коментира Гавин Уенд, старши анализатор в MineLife Pty. Според него новината за първата ваксина е причина някои инвеститори да приберат печалбата си от златото и да скочат обратно на пазара на акции. По думите на Уенд обаче това е игра с висок риск, но ако в резултат има печалба, може да се окажа и добра стратегия.

Фючърсите върху златото за доставка през декември поевтиняват с 3,06% до 1 886.80 долара за тройунция около 8:30 часа тази сутрин българско време. Златото с незабавна доставка отчита понижение в цената си с 1.,71% до 1 879.28 долара за тройунция.

Среброто също поевтинява рязко – с над 7% до 24,13 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Тавекс го продава по 2060 долара в момента :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
onezero
преди 3 години
Абе това хартиеното злато дето мига на екранчето може и нула да стане - това му е истинската стойност. Я някой да пробва да си купи истинско злато на цена под 2000 долара, да видим ще намери ли будала да му продаде - в България с голям зор може да се намери за 2200, в САЩ е около 2050 ама с малката подробност, че са "out of stock". А това за ваксината е най-голямата простотия - даже утре с магическа пръчка да да изчезне короната, кризатата не се знае накъде ще тръгне, повечето залагат на нова голяма депресия независимо има ли кови или няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Защо е това учудване Не знаете ли че цените на борсовите стоки освен нагоре се движат и надолу Първо тези които купиха на 1600 сега продават на 2000 Второ дългосрочната тенденция е златото и среброто да продължават да нарастват Цените на акциите са твърде високи и скоро ще следва значителна корекция Много скоро цените ще се върнат на 2000 а в дългосрочен период до 2330 Но голямото рали ще бъде при цената на среброто Харесват ли ви цени от 40 долара за тройунция .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Минава големия валяк минава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Oня ден статия, как МОЖЕЛО да стигне 4к, днес под 1.9. Предполагам всеки има право на мокри сънища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Е време беше.... скоро ще се потопи под 1500 където му е мястото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още