IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неяснотата за стимулите в САЩ обърка азиатските борси

От своя страна Новозеландската централна банка остави основната си лихва непроменена на ниво от 0,25%

11:21 | 12.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Основните борсови индекси в азиатко-тихоокеанския регион затвориха сесиите си в сряда след смесено представяне, докато инвеститорите продължават да наблюдават развитието на коронавируса. Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е разработила първата ваксина в света, докато в САЩ продължава безизходица на преговорите за новия пакет от стимули, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite спадна с 0,63% до 3319,27 пункта, докато показателят Shenzhen component се понижи с  1,17% до 13 308,52 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 1,17% до 25 181,35 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi добави 0,57% до 2432,35 пункта. Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с понижение от 0,11% при 6132 пункта.

Японският измерител Nikkei 225 се повиши с 0,41% до 22 843,96 пункта, докато индексът Topix нарасна с 1,23% до 1605,53 пункта.

Към 11:07 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,8 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,712 щатски долара.

Акциите на Softbank поевтиняха с 3,51%, въпреки че във вторник компанията публикува тримесечна печалба от 12 милиарда долара. Softbank отчете историческа загуба от 13 милиарда долара за последната си фискална година.

В Нова Зеландия централната банка на страната остави основната си лихва непроменена на ниво от 0,25% в сряда. Властите в страната отново увеличават ограниченията в Окланд, тъй като в града са открити случаи на локално предаване на коронавирус, след 102 дни без положителни проби за заразени, съобщава Ройтерс.

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса, обяви президентът на страната Владимир Путин, като добави, че лекарството, разработено от Института “Гамалея” в Москва, е получило одобрение от Министерството на здравеопазването.

В международен план обаче се забелязва скептицизъм по отношение на това дали ваксината на Русия е ефективна и безопасна, със съмнения за подхода за тестване.

Инвеститорите все още се сблъскват с и несигурността за по-нататъшните стимули срещу икономическото влияние на коронавируса в САЩ.

Министърът на финансите Стивън Манучин заяви в понеделник, че Белият дом е отворен за възобновяване на разговорите за помощите във връзка с коронавируса с демократите и за постигане на компромиси.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл написа в понеделник в Twitter, че се надява законодателите да приключат законопроекта през тази седмица и че приветства намесата на президента Доналд Тръмп.

През уикенда Тръмп подписа четири изпълнителни заповеди за удължаване на някои помощи, включително обезщетенията за безработица, данъчна ваканция, отсрочване на плащанията на студентски заеми до 2020 г., както и разширяване на федералните защити от принудително освобождаване на жилище.

Родриго Катрил, валутен стратег в National Australia Bank, определи безизходицата като „катализатор за голямото обръщане на хода на акциите в САЩ през последните няколко часа на търговия“ на Wall Street.

„Сега, без да са насрочени разговори, вербалната схватка между републиканците и демократите може да продължи със седмици“, заяви Катрил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още