IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери: Август няма да компенсира загубите от предните месеци

Има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това се отчита бум на българските туристи по Черноморието

11:44 | 12.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туристическият бранш отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви в ефира на БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му финансовите последици от пандемията са огромни и тепърва ще се изчисляват, но за момента не са обявени фалити.

По думите му, има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това, се отчита бум на българските туристи по Черноморието. Това е една добра възможност за хотелиерите да върнат българските туристи, допълни Занков.

Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България цитира данни на НСИ, с поред които отливът на клиенти е с почти 90% спрямо миналата година. 

„Спадът е основно при чуждестранните туристи. Според нас, положението ще стане още по-зле през зимата, не очакваме с магическа пръчка да се оправи положението.

Има заведения, които изобщо не са отваряли този сезон и очакваме фалити след няколко месеца“, смята Коларов.
Занков обаче е категоричен, че държавата няма ясна политика за бранша. У нас все още липсват карантинни хотели, което значително би подпомогнало сектора, добави той

С тезата обаче не се съгласи председателят на Сдружението на заведенията. "Заведенията са малко по-различен отрасъл и не съм съгласен, че не се направи нищо за нашия бранш. В последните месеци успяхме да постигнем неща, за които се борим с години. Най-важното е намаляването на ставката на ДДС на 9%", обясни Коларов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Стига сте плакали Август може да не може да заличи всички загуби до сега но може значително да ги намали Защо сте се разбързали да затваряте хотели и заведения Септември е един от най хубавите месеци на лятото Намалете цените искайте от държавата да издаде по вече валчари за почивки и работете Разчитайте и на себе си не само на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още