IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобализацията сви дела на бедните до рекордно ниски нива

До голяма степен заради търговията е възможно съвременното изкуство, съвременните медии и услуги, твърди проф. Пенчо Пенчев

12:45 | 13.08.20 г.
Глобализацията сви дела на бедните до рекордно ниски нива

Едно от фантастичните постижения на сегашната глобализация е намаляването на бедността в световен мащаб. Това е безпрецедентно в цялата история на човечеството. Никога не е имало толкова малък процент хора, които да живеят под линията на бедността. Това каза проф. Пенчо Пенчев, преподавател по стопанска история в УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Търговията прави живота ни по-добър. До голяма степен заради нея е възможно съвременното изкуство, съвременните медии и услуги. Не всичко зависи от международната глобална търговия. Икономическото развитие е изключително сложно и търговията е само един от факторите. Върховенството на закона, зачитането на частната собственост и военните действия са други важни фактори".

Проф. Пенчев обясни, че в политическата икономия на търговията се месят фактори като митници и интереси на групи, които искат да обърнат търговията в своя полза. "Личната отговорност, към която свободните пазари и търговията тласкат, дава възможност за реализиране на добрите черти в субекта", уточни той.

Проф. Пенчев коментира, че глобализацията е спирала и преди. "Първият и най-явен срив на глобализацията е по време на Първата световна война. Движението на хора е много по-свободно преди Първата световна война спрямо сега. Глобализацията преди 1914 г. е много по-видима", заяви той.

Цлия материал вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още