IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти падат с 29% за полугодието

Забавя се и ръстът на набирането на средства от частни фондове за недвижими имоти

13:58 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въздействието на пандемията от новия коронавирус COVID-19 се усеща на световните пазари на недвижими имоти, като през първата половина на годината обемът на инвестициите в сектора спада с почти една трета  в глобален мащаб, посочва се в анализ на консултантската компания JLL.

Преките инвестиции в бизнес имоти намаляват с 29% в световен мащаб до 321 млрд. долара през първите шест месеца на 2020 г. в сравнение с предходния период, сочат данни на JLL.

Спадът се отчита на фона на широкото блокиране и ограниченията за пътуване, които повлияха на краткосрочните планове за инвестиране на капитали.

„Трансграничните инвестиции се забавиха значително с ограниченията за пътуване, по-специално междурегионалните инвестиции, които намаляват с 61 процента през второто тримесечие. Онези пазари, които са по-зависими от чуждестранния капитал, отчитат по-силни спадове на активността“, коментира Шон Коулан, ръководител на отдела за изследвания на капиталовите пазари на JLL.

Обемът на инвестициите в Америка отбелязва най-големия полугодишен спад – 37 на сто на годишна база. Обемите в Азиатско-Тихоокеанския регион намаляват с 32%, а в Европа, Близкия изток и Африка – с 13%. По-слабият спад в Европа се дължи на сделките преди въвеждането на ограниченията за овладяване на вируса, поясняват от компанията.

Локализираният характер на пандемията създаде ясно различие между пазарите и очакванията за възстановяване на инвестиционната активност до края на 2020 г. ще бъдат различни, посочват консултантите.

„Дейностите в САЩ и Европа ще продължат да бъдат слаби през следващите месеци. Настроенията на инвеститорите обаче се подобряват и трансакционните планове се възстановяват“, допълват от компанията.

Данните показват още, че се забавя ръста и на набирането на средства от частни фондове за недвижими имоти с 26% за полугодието спрямо същия период на предходната година. Въпреки това капиталът, насочен към сектора, остава в изобилие, и първокласните сегменти на бизнес имоти ще са най-големият бенефициент в бъдеще.

„Инвеститорите в частен капитал също остават активни и търсят възможности дислокации“, коментира Коулан.

Пазарите с висока прозрачност и дълбок пул от местен капитал се оказват устойчиви на пандемията. Представянето на Япония, Германия и Южна Корея превъзхожда по-широкия пазар през първата половина на годината, според данните на JLL. В Япония се регистрира увеличение на инвестициите със седем процента на годишна база. В Германия спадът е само процент. В Южна Корея инвестициите се свиват с 15 на сто, но изпреварват дългосрочната си средна стойност за първото полувреме.

„Тъй като институционалните инвеститори направиха крачка назад за оценка на риска, появяват се капитали от частни местни инвеститори и семейни компании с висока нетна стойност от Близкия Изток, Хонконг, Сингапур и САЩ. Те се очертават като нови източници на ликвидност“, допълва се в доклада.

В съответствие с по-широките пазари на акции фондовете за инвестиции в имоти пострадаха през първата половина на годината, като общата възвръщаемост от осем основни глобални индекса на такива публични фондове достига най-ниската си точка през март. Оттогава всички пазари възстановяват част от загубите, но остават на отрицателна територия.

Фокусът върху веригите за доставки и растежът на електронната търговия по време на блокирането предизвика по-голям интерес към логистичния сектор в световен мащаб. Това се отразява на инвестиционната активност, като през първата половина на годината обемът на инвестициите в сектора спада със само 13% на фона на пониженията при търговските площи, които достигат над 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още