IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските стопани ще получат 1,7 млрд. лв. до края на годината

От 19 август стартира приемът по извънредната мярка Covid-19 за подпомагане на чувствителните сектори в земеделието

18:01 | 13.08.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. До края на календарната 2020 г. по сметките на фермерите ще постъпят 1,7 млрд. лв. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти в Кнежа. Тя допълни, че това е станало възможно с финансови инструменти, които бяха предоставени от Европейската комисията, по предложение на България. 

Поради тази причина е станало възможно и програмирането на мярка Covid-19.  „Възможността, която ЕК ни предостави, бе да прехвърлим бюджет от Програмата за развитие на селските райони за 2021г. към Директните плащания. По единодушно решение на всички представители в ЕК, се прехвърлиха 70 млн. евро повече към Директните плащанията“, припомни Танева, цитирана от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Земеделският министър обясни, че всички стопани, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени още от есента. По думите й това е най-тежката година за земеделския сектор, като фактор за това е сушата. „В няколко области, предимно в Източна България, сушата на практика предизвика невиждани поражения и в момента добивите са на рекордно ниски нива. Имаме близо 1 млн. пропаднали декара под 100% при зърнено-житните култури“, каза още Десислава Танева. 

Тя допълни, че за облекчение и гарантиране на сеитбата за следващата година ДФ „Земеделие“ е открил прием по мярката за кредитиране за сеитбата при по-широки параметри, като общ бюджет и като максимален таван, и като ставка на декар. До 25 лв./дка Фондът кредитира за торове и семена за есенната сеитба.

Добивът на пшеница тази година е между 4,6 млн. и 4,7 млн. тона по оперативни данни. За местно потребление, изхранване, хляб, фуражи, семена, потреблението е около 1,5 млн. тона. Т.е. извън вътрешното потребление, страната ни ще има възможност за износ над 3 млн. тона. Предварителните прогнози за общите добиви на слънчоглед и царевица – на слънчогледа са близо 1,5 млн., а на царевицата са над 2,5 млн. тона.

В Института по царевицата в Кнежа министър Десислава Танева проведе среща със земеделски производители от общината и други населени места в област Плевен. По време на нея ги запозна с индикативния график за предстоящите плащания по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2020, както и за държавните помощи.

Тя припомни, че в момента текат приемите по de minimis за животновъди и пчелари. Предвиденият бюджет по помощта de minimis за фермери, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки, е 25 660 000 лв. Броят на потенциалните бенефициенти е над 21 хил. По de minimis за пчеларите е определен финансов ресурс в размер на близо 5 млн. лв., като потенциалните бенефициенти са над 6 хил. Ставката за подпомагане е 7 лв. на пчелно семейство.

Предстои да бъде открит и приемът по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както за пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Бюджетът по помощта е над 19 млн. лв.

По време на срещите земеделският министър уточни, че от 19 август стартира и приемът по извънредната мярка Covid-19. Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици). Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Танева призова земеделските стопани да бъдат активни в програмирането на новия програмен период.  Тя допълни, че в него няма да се прилага критерий “селски район” за земеделските стопани, кандидати за подкрепа по инвестиционните мерки на ПРСР. „Това е най-значителната промяна и е по искане на бранша. По този начин ще бъде осигурена равнопоставеност“, допълни Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Г-жа Танева е отново в подстрекаването на кражбите и корупцията ,но въпреки всичките кражби ,производството на плодове и зеленчуци както и производството на месо и мляко ще намаляват драстично.Вносът ще се увеличава ,заместителите на продукти също.Ще намалява броя на животните ,ще намалява броя на реалните площи и добивите на плодове и зеленчуци ,защото Министерството няма за цел да развива земеделието и животновъдството или ефективността , а да раздава пари.От това некомпетентно и корумпирано да безобразие министерство не може нищо добро и нищо градивно да се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 3 години
РАЗДАВАНЕТО НА ПАРИ НЕ Е КАКТО ТВЪРДИШ "позорно" а е ПРЕСТЪПНО!!ВИЖ ТОВА КРАТКО КЛИПЧЕ:https://***.youtube.com/watch?v=_0ZNgC3EvcAКАК ТИ ЗВУЧИ ИЗКАЗВАНЕТО НА ТАЗИ МИНИСТЪРКА?За мен тя е за разследване, но няма кой да го направи - нито българската прокуратура нито тези от ОЛАФ. ДА ОСТАВИМ БЪЛГАРИЯ. ЕВРОПА Е БЕЗНАДЕЖДНО КОРУМПИРАНА ЩОМ ДОПУСКА ДА СЕ СЛУЧВАТ БЕЗНАКАЗАНО ПОДОБНИ НЕЩА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 3 години
Тази министърка трябваше да си отиде заради изказването си:https://***.youtube.com/watch?v=_0ZNgC3EvcAИзречените от МИНИСТЪР ТАНЕВА думи са достойни за ОЛАФ и прокуратурата: ДА СЕ ПРИДЪРЖАМЕ, ЧЕ НЯМАМЕ ТАКИВА ИЗМАМИТова нейно интервю е сюжет от изказване на ТУТО КАПО ДИ КАПИ на една организирана престъпна група в каквато се е превърнало МИНИСТЕРСТВОТО ръководено от тази неграмотна дама.УЖАСЯВАЩОТО Е, ЧЕ ТОЗИ ГРАБЕЖ СЕ СЛУЧВА ПРЕД ПОГЛЕДА НЕ САМО НА БЪЛГАРСКИЯТ , НО И НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ.Дълбоко се съмнявам, че в Европа има някакви органи, които да се занимават с документните измами ,и контролират изразходването на европейските средства. НЕЩАТА У НАС СА ТАКИВА ЗАЩОТО И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОРГАНИ СА ЗАРАЗЕНИ ОТ БАЛГАРСКАТА КОРУПЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Това раздаване на пари на земевладелци от 20 години насам е меко казано позорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още