IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се отправят към втори пореден седмичен ръст*

Въпреки понижените прогнози за търсенето правителствените данни за суровинните запаси на САЩ подкрепиха петролните цени

09:07 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават слабо в петък и се насочват към втора поредна седмица на ръстове на фона на нарастващата увереност, че търсенето на гориво започва да се възстановява въпреки икономическото влияние на пандемията от коронавирус, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,36%, или 0,16 долара, до ниво от 45,12 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 42,38 долара за барел, което е повишение от 0,14 долара, или 0,33%.

„Ситуацията се подобри, но динамиката на пазара все още не е велика“, казва Робърт Яугер от Mizuho Securities, добавяйки, че „ на пазара все още има свръхпредлагане“.

През тази седмица цените получих тласък от правителствените данни на САЩ, показващи, че запасите от суров петрол, бензин и дестилирани горива са намалели през миналата седмица, след като рафинериите засилиха производството си, а търсенето на петролни продукти се подобри.

Въпреки това  Международната агенция по енергетика сви прогнозата си за търсенето през тази година, заявявайки, че пандемията от Covid-19 ще намали потреблението на петрол в световен мащаб с 8,1 милиона барела на ден през 2020 г.

От Организацията на страните износителки на петрол заявиха по-рано тази седмица, че световното търсене на петрол вероятно ще намалее с 9,06 милиона барела на ден през тази година. Преди месец ОПЕК прогнозира, че през тази година търсенето ще намалее с 8,95 милиона барела на ден.

Държавите от ОПЕК и съюзниците им, колективно известни като групата ОПЕК+, съкращават добива си с около 10% от май за справяне с пониженото от глобалната здравна криза търсене.

Междувременно руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че не очаква бързи решения за допълнително съкращаване на производството, когато през следващата седмица се проведе среща на панел от експерти на ОПЕК+, съобщиха руските информационни агенции в четвъртък.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,41% до ниво от 1962,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:50 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още