IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в акции увеличават до рекордно ниво дълга на домакинствата в Китай

Властите в Пекин започват да затягат контрола върху онлайн платформите за отпускане на кредити и да поставят ограничения върху тяхната дейност

16:40 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След като получава десетки телефонни обаждания и текстови съобщения от банките, предоставящи евтини, необезпечени и лесни за получаване потребителски заеми, Ерик Дзан посещава един от най-големите кредитори в Китай през юни и заема 400 000 юана (57 600 долара) при лихва от 4%. 

Тук обаче има уловка - той трябва да подпише документ, в който обещава, че парите няма да бъдат инвестирани в имоти или в акции. Това не спира Джан. Няколко дни по-късно той намира търговец, който му помага да извърши фалшива покупка и да премести парите в своята посредническа сметка, пише Bloomberg.

„Не мисля, че банката може да проследи парите и да идентифицира реалната им употреба“, коментира ситуацията Дзан, който работи в базирана в Шанхай фирма за частни инвестиции. „За мен това е голяма търговия“, посочва той, след като вижда, че свежите му инвестиции в акции нарастват с 6% за един месец.

Историята на Дзан се разиграва в Китай, докато инвеститорите на дребно се възползват от еуфорията на най-силните бичи настроения от 2015 г. насам. Банките и платформите за финансиране се радват на засилено внимание, докато трейдърите търсят бързи пари, за да залагат на най-нестабилния пазар на акции в света. Това е опасна стратегия както за вече пренатоварените финансово домакинства, така и за заемодателите, които започват да привличат фокуса на регулаторните органи.

Властите също са виновни отчасти за създалата се ситуация. Докато икономиката се възстановява от пандемията, Пекин вкара ликвидност и облекчи банкирането в сянка, за да подпомогне малките предприятия и домакинствата. Лесните пари в същото време подхранват дейността на инвеститорите на дребно и корпорациите, използващи по-ниските лихви, за да инвестират във всичко - от структурирани депозити с висока доходност до инвестиционни продукти и акции.

Ливъриджът се покачи дори когато милиони китайци загубиха работата си по време на блокировките, свързани с пандемията. Дългът на домакинствата нарасна до рекордните 59,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през второто тримесечие, като се удвои спрямо нивото от 2012 г. благодарение на бума на жилищния пазар и нарастването на онлайн кредитирането, което улесни потребителите да вземат заеми.

китай1 китай1

Натрупването на риск обаче изнервя регулаторите. В известие до банките от миналия месец централната банка на Китай поиска от кредиторите да предоставят данни за потребителските кредити, които са отпуснати съвместно с интернет платформите, за да се сдобие с по-ясна картина, свързана с 6,6-те трилиона долара неизплатени потребителски кредити. Заемите, отпуснати от финтех стартъпи и други канали, остават без регулация.

Шанхайският индекс CSI 300 успя да нарасне с 13% през тази година, като търговията се увеличи с дневен оборот от над 1 трилион юана за 17 последователни дни. Маржът на неизплатените заеми на борсите се повишава с най-бързи темпове от 2015 г. насам до над 1,4 трлн. юана. За разлика от повечето големи пазари, отделните инвеститори в Китай представляват основния дял в местната търговия с акции и са склонни към екстремни промени в настроенията, които могат да имат пулсационен ефект върху икономиката.

китай2 китай2

В същото време местните медии допълнително стимулират бичите настроения, като се стремят да покажат пред света, че Китай се възражда от вируса. В последно време Пекин се опитва да успокои настроенията, като се фокусира върху кредитните онлайн платформи, но рискът от пропукване продължава да нараства.

Джош Сю, брокер на недвижими имоти в Шанхай, е активен трейдър на борсата, като използва пари, взети като кредит чрез кредитна карта или онлайн кредитори. Сю заработва по-малко от 10 хил. юана на месец, като от търговията с акции той печели няколко хиляди юана при инвестиции от около 30 хил. юана.

Китайската комисия за банково регулиране напомни през юли на обществеността да прояви повишено внимание при използването на кредитни карти и да не заема краткосрочни средства за дългосрочно използване. Нейният председател Гу Шуцин предупреди по-рано тази седмица, че лесният достъп до кредити може да предизвика повторно възникване на финансови затруднения. От China Everbright Bank Co. заявиха, че злоупотребата с кредитни карти за закупуване на жилища и инвестиции в акции може да доведе до намаляване на кредитния лимит или дори до блокиране на сметката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още