IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов предлага свикване на Велико Народно събрание

От ГЕРБ предлагат двойно намаляване на броя депутати до 120, прекратяване на Висшия съдебен съвет, петгодишен мандат за главния прокурор

11:58 | 14.08.20 г. 81
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След продължаващите повече от месец протести в цялата страна и дори чужбина с искане за оставката му и тази на главния прокурор Иван Гешев премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Той направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената прессулжба.

Според премиера Великото народно събрание е уникална възможност - не само да се рестартира демокрацията, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. "Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно", пояснява премиерът в изявление и обръщение до българския народ. 

"Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение", казва премиерът в своето обръщение на фона на продължаващите над месец протести в цялата страна с искането за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Според Конституцията решението за избор на Велико Народно събрание се взима с мнозинство две трети от общия брой на народните представители - 160. Управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", разполагат общо със 116 гласа, което означава, че ще е нужна подкрепа и от останалите парламентарни групи.

Президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.

Според Борисов необходимостта от нова Конституция на страната е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговори на нагласите и очакванията на българските граждани, ГЕРБ предлага проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие.

"Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата", казва Борисов.

Какви са предложенията на ГЕРБ в конкретика:

• Броят на народните представители от 240 да бъде намален на 120;
 
• При Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280;
 
• Прекратяване на Висшия съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга. 

• В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите да се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
 
• Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде пет години;
 
• Да се ограничат  правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;
 
• Към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората да се състои от главен инспектор и петима инспектори;

• Въвеждане на института на индивидуалната конституционна жалба;
 
• Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи;
 
• Народното събрание да може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор;

"Това са неща, които хората искат и очакват от години. Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите-анонимници. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на Главния прокурор", твърди Борисов в обръщението си.

"За мен и партията ми участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работим, за да постигаме резултати. Затова над 10 години хората ни гласуваха доверието си. Не веднъж съм получавал укори заради прекомерната си гражданска чувствителност. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделение на обществото. И въпреки това хората ме връщаха. И днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от президентството", заключава още премиерът.

В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, премиерът ще се оттегли от поста на министър-председател в същия ден.

Всичко по темата за политическата криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

81
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Нищо не ти е ясно значи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
... отказвам се, акъл е... не мога да ти го набия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ох, горкия, и защо реши, че главния прокурор ще съди? Май хич не ти е ясно как работи системата. Главния прокурор е една от най-важните роли в държавата. Трябва да е независим от друга власт и защитен.Както и съдиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 5 rate down comment 4
Моабет да става
преди 3 години
Аз смятам Борисов иска да се оттегли като остави след себе си във власта пълна каша. В народното събрание да се карат за нова конституция. Съда и прокуратурата ще се променят/реформират което няма да им позволят да работят пълноценно в близките години.Докато се резнесе пушилката и някой се сети да каже дай да видим кой и колко открадна при ББ той ще е изнесъл и изпрал каквото има и ще си живее старините в топла Испания при Симеон. На времете е имало такава морска тактика. Като усетят че губят сражението корабите пускат димна завеса и се оттеглят в неизвестна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Извинявай, че пиша по политически теми ( нали ме обвини в платени коментари и ти казах, че спирам, за да не ти преча). Може ли само да ми кажеш, в коя личност или партия виждат алтернативата - не се заяждам, просто ми е интересно какво ти е мнението и намерението за изборите. Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 3 години
А нали се сещаяш че най реалистичният сценарии е в стил Доган - демек почетен вож :) хаххаха даже вече няма интрига
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 3 години
А Ицето няма шанс да играе първа цигулка , но виж има два сценария - или е коалиционият партньор който ГАРАНТИРА че нема да има корупция :) или кат нищо ша го напраят примиер в стил Беров за да има кой да обере плувките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
НИКОГА не аъм имал илюзията, че Христо Иванов е сериозен играч. Има, човекът, мераци, някой го е подкокоросал и -ето великият реформатор. Аз му казвам спаринг партньор, Овреме избутан от ония зад БХ с цел канализиране на процесите и, като виждам, хич не се справя зле. Ще го потупат по рамото, усмивка пред строя, и - до следващата акция. Гаранция, че Боко ще падне, за жалост, още няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Ако ми кажеш, че си хомо, и аз ще ти кажа, че съм хомо.Значи, на мен лично вече ми стана ясно, че ти не просто не си хомо, ти си анти-хомо!Как може да кажеш 50-50 жени мъже в парламента?! А останалите какво? Непредставени ли ще си останат?! Как може да си толкова анти-хомо!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Злокобният проблем на г-н Бойко Борисов е, че обществеността изисква от него политическа отговорност за грешката на централната банка за неправилна емисия пари.Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка и възниква икономическа рецесия.При наличие на банковата грешка премиерът Бойко Борисов е с подсигуряван политически провал.Устойчивият просперитет на българското правителство е възможен, когато е налична правилна емисия пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още