IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски и гръцки кораби са били замесени в инцидент в Източното Средиземноморие

Гръцка военна фрегата удря с носа си кърмата на турски боен кораб, след като пресича пътя му

13:43 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Firat Kozok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Гръцки и турски бойни кораби са били замесени в малък сблъсък в сряда (12 август) в Източното Средиземноморие, заяви пред Ройтерс гръцки източник от отбранителните сили на страната, описвайки събитието като „инцидент“.

Напрежението между двете страни се повиши тази седмица, след като Турция изпрати проучвателен плавателни съдове в региона, придружен от военни кораби, за да разучи морската територия за стартиране на сондажи за петрол и природен газ - област, където Турция и Гърция претендират за юрисдикция. Външните министри на Европейския съюз (ЕС) трябва да обсъдят въпроса в рамките на днешния ден. 

Турският изследователски кораб „Орук Реис“ се движи между Кипър и гръцкия остров Крит, следван от редица гръцки фрегати. В сряда една от тях, „Лимнос“, се приближава към турския кораб, заставайки на пътя на един от турските ескортиращи военни кораби – „Кемал Реис“.

Гръцката фрегата е маневрирала, за да избегне челен сблъсък и в процеса нейният нос докосва задната част на турската фрегата, информира източникът.

„Това беше инцидент“, споделя той и добавя, че „Лимнос“ не е понесъл щети. Впоследствие той участва в съвместно военно учение с Франция извън Крит в четвъртък сутринта.

От турското министерство на отбраната не коментират ситуацията.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в четвъртък, че всяко нападение на турски кораб, който проучва региона за евентуална сондажна дейност в спорните средиземноморски води, ще доведе до плащане на "висока цена".

Гърция и Турция са съюзници в НАТО, но отношенията им отдавна са изпълнени с напрежение. Споровете варират от морските граници през въздушното пространство до етническите сблъсъци на остров Кипър. През 1996 г. двете страни почти стигнаха до война заради споровете около необитаеми острови в Егейско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още