IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо няма да помним много от коронавируса?

Covid-19 може да е много важен епизод, но протича в ограничен пространствен контекст, поради което не предизвиква ярки спомени

08:15 | 21.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато умът ми блуждаеше тия дни, забелязах, че се скита на странни места, а именно - далечни хотелски стаи. Цюрих, края на миналото лято: хотелът беше от грешната страна на пистите, но стаята имаше големи прозорци на две стени. Далас, преди няколко години: хотелът имаше огромно преддверие с модел на жп линия; гладех ризата си, докато слушах подкаст за късно изгрелия композитор Леош Яначек. Ранчо Мираж, януари: стаята беше на една слънчева разходка от рецепцията; басейнът изглеждаше съблазнително до пустинните палми, но беше студен и пълен с листа.

Защо умът ми се връща към далечни хотели? Не защото там се случи кой знае какво: за съжаление трябва да призная, че никога не съм проявявал голям интерес към хотелски стаи. Очевидно паметта ми работи по любопитен начин, пише Тим Харфърд за Financial Times.

Миналата пролет се завърнах от ваканция в Япония, която се случва веднъж в живота, и се замислих върху богатството на спомените, които тя беше предизвикала у мен. Времето летеше, докато бях там, но десетте дни на толкова ярко ново място създадоха повече спомени от десет седмици у дома.

Сравних ефекта със сбит филм. Вместо да съхраняват всеки кадър поотделно, алгоритмите за видео компресиране стартират с първия кадър от сцена и след това навързват поредица от „промени”. Бавен, съзерцателен филм с дълги сцени и неподвижни камери може да бъде свит до по-малък размер от бързо екшън действие.

По същия начин, седмица, пълна с нови преживявания, ще изглежда по-дълга в ретроспекция. Един рутинен месец може да изглежда безкраен, но ще остави само мигване в паметта: „промените“ не са достатъчно съществени, за да им отдаде значение мозъкът.

След месеци работа от дома, сега осъзнавам, че имаше нещо непълно в този разказ. Новите преживявания наистина са важни за засаждането на богата реколта от спомени. Но само по себе си това не е достатъчно. Новото физическо пространство изглежда е важно, за да обърне внимание мозъкът.

В крайна сметка блокадата заради Covid-19 беше пълна с нови преживявания. Някои бяха жестоки: вирусът ми отне приятел; разбих лицето си при злополука; трябваше да носим маски и да избягваме физически контакт, и да се притесняваме откъде ще дойде следващата ролка тоалетна хартия. Други преживявания бяха по-положителни: откриването на нови удоволствия, придобиването на нови умения, преодоляването на нови предизвикателства.

Но се съмнявам, че съм единственият, който открива, че спомените му за месеците на карантината са доста бегли. Без значение с колко нови хора или стари приятели разговаряте в Zoom или Skype, всички те започват да се размазват, защото физическият контекст е монотонен: разговорите се провеждат, докато човек седи на същия стол, в същата стая, гледайки към същия екран на компютъра.

Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Кога удариха с коронобесието.Когато Тръмп рече: Бъдещето е на националните държави, не на глобализма..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Защо няма да помним много от коронавируса?"Защото е поредната глобална измама ... те край нямат , и на луната бяхте , и кулите / уж терористи / взривихте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
"Къде бяхте по време на пандемията?"Статията е малко манипулативна към края.....Точния въпрос би трябвало да е:Къде бяхте когато научихте че коронавируса за първи път бе отчетен в родината ви.....,или къде бяхте когато научихте че се е заразил и починал първия ви приятел.....?Мисля че това ще остане завинаги в паметта ви.....(да не говорим за роднина).....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още