IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се с 10% цените за личните лекари, специалистите и зъболекарите

НЗОК ще плаща по 20 лева за тестовете за COVID-19 при прием в болница

16:20 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С подписания в петък анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. се увеличават средствата за здравеопазване. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Анексът предвижда увеличение средно с 10% на цените на всички клинични пътеки, както и допълнителни 20 лв. към всяка пътека за тестове за COVID-19. Цената на клинична пътека за коронавирус се увеличава на 1200 лв. 

Повишават се и цените за личните лекари, специалистите от извънболничната помощ и за дентална помощ. Фармацевтите също ще получат по 10% повече за обработка на рецепти за лекарства по НЗОК.

За всички лечебни заведения цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени средно с 20 лв., като мярката ще има устойчив характер, каза здравният министър.

В първичната извънболнична медицинска помощ се залага увеличение на всички дейности от 1 август до 31 декември средно с 10%.

Също така с 10% се повишават цените на първичните и вторичните прегледи, което касае над 6000 практики, допълни министърът.

За денталната помощ също ръстът е с около 10%, като целта е да се увеличат средномесечните плащания.

Промените за денталната помощ влизат в сила от 1 септември 2020 г. Те са средно 10% на всички дентални дейности без протезите, съобщи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Предвижда се и изплащане до края на годината неразплатена дейност в рамките на бюджета на НЗОК за 2020 г. Средствата за изплащане на надлимитната дейност на болниците ще дойдат от икономиите от бюджета на НЗОК.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева посочи, че на този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още