IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите реакции след предложението на Борисов за ВНС и нова Конституция

Подобни ходове целят време за оцеляване, а не рестарт на държавата, коментират политици

17:31 | 14.08.20 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов направи официално изявление, в което поиска да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията. В обръщение към нацията Борисов направи и конкретни предложения.

Вече се появиха и първите политически реакции след предложението на ГЕРБ.

Във Facebook вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че за промени в Конституцията е нужен обществен консенсус. В дебатите ВМРО ще настоява за гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба и най-вече президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Иначе според Каракачанов Велико народно събрание за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено.

Предложението на ГЕРБ ще бъде обсъдено на коалиционен съвет и тогава партньорите в управлението ще преценяват каква категорична позиция ще заемат и ще мотивират идеите си, посочва още вицепремиерът.

От ВМРО приемат заявката на премиера като начало на дебат за нова Конституция, в който обаче трябва да се сменят изцяло правилата, а не само играчите в политическия театър, заяви пред БНР заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. 

ВМРО имат свои предложения, като например задължително гласуване, връщане на донаборната служба и промяна на правомощията  на президента - държавният глава да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

„Ще дадем становище по предложенията на ГЕРБ, ще видим нашите предложения и се надяваме да има един сериозен, смислен дебат, защото основният закон на държавата трябва да се променя внимателно и за дълго време“.

От партия „Воля“ пък заявиха, че Велико народно събрание е ненужно. Лидерът Веселин Марешки каза, че партията вероятно ще гласува против предложението. „Считам за голямо губене на време в преминаване през едно Велико народно събрание“.

Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество. Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти. Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване, посочва лидерът на БСП Корнелия Нинова в своя позиция.

Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз. Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта ѝ, казва Нинова. България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ, смята лидерът на левицата.

По думите на Нинова този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела, казва Нинова.

Решенията на премиера са популизъм и целят да успокоят протестите, смятат още социалистите. Според секретаря на парламентарната група на БСП за България Филип Попов Борисов прехвърля отговорността на кабинета към парламента. „Той в момента се опитва да прехвърли пожара на протестите от МС пред Народното събрание“.

Оценката на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов за предложенията на премиера е по-скоро негативна, въпреки че той самият ги е предлагал на Борисов през 2015 г. Те са били част от конституционния пакет с реформи на Иванов и неговия екип. Сега той смята, че министър-председателят се опитва да прокара тези идеи с помощта на сложна процедура, която ще му позволи да изкара целия си мандат и да не се свикат предсрочни избори.

„Реалната цел на Борисов не е рестарт, а да осигури време за своето управление, да си довърши мандата и да организира изборите”, заяви Иванов. Според него рестартът е в организиране на избори сега.

„Конституционните реформи могат да бъдат реализирани и от Обикновено народно събрание... Стъпвайки на мандата за рестарт, който ще получи, ОНС трябва да направи смелите конституционни реформи. Това ще бъде реалният рестарт”, заяви лидерът на „Демократична България“, цитиран от БГНЕС. 

Бившият омбудсман Мая Манолова, която сега е лидер на Гражданската платформа "Изправи се.БГ”, попита „кой е писал речта на премиера”. Според нея не е във възможностите на ГЕРБ и на този парламент да приеме проект за нова Конституция и да свика Велико народно събрание, защото са необходими 160 гласа на народни представители.

Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Aбе има си нужда от намаляване на депутатите, по-скоро на 200, вместо на 120, както и разкарване на поне 30% от администрацията, като за начало, което през годините да стигне до 70%. Наложи ми се да пиша мейл до министерството на туризма, 1 седмица, никакъв отговор. Явно не могат да ползват мейли, защо ги държат на работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Да България си е пощенска кутия на Прокопиев..." на Сорос по-скоро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Така е, те са трима човека, Ристю, генералчето и един невзрачен балон с мас, с извинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
data
преди 3 години
Целият цирк беше и си остава да вкарат Да България в парламента щот преди данданията шанса им клонеше около 0 . Ако някой си мисли че тия орица имат потенциал за нещо повече се заблуждава сериозно . Да България си е пощенска кутия на Прокопиев и всичко се свежда отново да може да търгува с влияние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И какво, май стана кристално ЯСНО вече, Корни, Галевица и Прокопиевчетата не са тръгнали никакви промени да правят, просто искат да седнат на трапезата! Ееех, жалко за излъганите надежди.Лъснаха голите дyпета, жалка картинка.Интересно ми е какво ще кажат хората на Слави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
alligator_29
преди 3 години
Предложението на Борисов е единственно смислено нещо, което той е бил казвал през последните 30 години и това е нещо което иска народа. И веднага си проличиха корумпираните комунистите, мутрите и безхаберници в парламента които само искат да се докопат до власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Предложенията на Борисов ми харесват, не ми харесва че покрай тях ще започнат какви ли не текстове да се вкарват на хора събирани от кол и въже. Този от ВМРО вече започна с глупостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още