IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетното богатство на Тръмп е намаляло с 300 млн. долара миналата година

Спадът се дължи главно на забавянето на бизнеса му с имоти

18:17 | 14.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

С наближаването на президентските избори американските избиратели сигурно се питат дали финансовото им положение е по-добро, отколкото преди четири години.

Това на Доналд Тръмп не е. Нетното богатство на американския президент е намаляло с 300 млн. долара през миналата година и е достигнало 2,7 млрд. долара, заличавайки 10% от състоянието му, откакто зае поста, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Спадът е най-големият, откакто Bloomberg е започнала да следи богатството му през 2015 г. Той започва с намалели приходи от портфейла с офис сгради на Trump Organization и е съчетан с последиците от коронавирусната пандемия за имотните пазари. Тръмп Тръмп

Критиците на Тръмп ще кажат, че вината си е негова. Те го обвиняват, че не е взел пандемията на сериозно, насърчил е съмнителна терапия с лекарства вместо носенето на маска и е оставил щатите да наддават помежду си за ограничените медицински консумативи. Президентът невярно заяви, че в страната щеше да има по-малко случаи, ако имало по-малко тестове.

Някои части на икономиката тръгват нагоре благодарение на огромните стимули на правителството и Федералния резерв и бързото ускоряване на електронната търговия. Но последиците за недвижимите имоти, пътуванията и забавленията продължават.

Спадът на стойността на портфейла с офис сгради на президента на Wall Street 40, култовата Trump Tower на Пето авеню и имоти, притежавани съвместно с Vornado Realty Trust, има основен принос за свиването на нетното му богатство. Голф игрищата му също са загубили стойност на фона на по-широкия спад на цените, тъй като по-малко млади хора практикуват спорта. Тръмп Тръмп

Високият брой заразени и смъртни случаи в страната е разтърсил бизнеса на държавния глава в много напрегнат момент. В края на миналата година Ерик Тръмп, който управлява бизнеса, докато баща му е в Белия дом, намекна за възможна продажба на хотела им във Вашингтон. През юни Vornado съобщи, че проучва варианти за „рекапитализиране“ на две офис кули в съсобственичество с Trump Organization. Пандемията и несигурните перспективи за икономиката и имотния пазар затрудняват намирането на инвеститори.

Тръмп зае президентския пост с нетно богатство от 3 млрд. долара, той твърдеше, че притежава 10 млрд. долара, след кампания, която го представи като успешен бизнесмен, обещаващ да донесе повсеместен просперитет. След като наследи Барак Обама, фондовият пазар продължи да върви нагоре, което Тръмп често подчертаваше в Twitter.

Критиците съзряха нещо друго – различен резултат за хората с пари за инвестиране и за тези без пари. Вирусът създаде други разделения – технологичните компании и инвестиционните банки постигат ръст, а търговията на дребно, пътуванията, забавленията и имотните компании буксуват.

Цифрите за Trump Organization може да се влошат още повече. Финансовите отчети за 2019 г., предоставени на кредиторите му, показаха, че приходите са намалявали, а разходите са се увеличавали в офисните му сгради много преди вируса. Тръмп Тръмп

Тръмп е в неблагоприятна ситуация, включително не отговаря на критериите за някои от програмите за облекчения, които той превърна в закон. Но имотните му притежания имат и някои значителни силни страни и предимства пред конкурентите.

Trump Tower и Wall Street 40 имат относително малък ливъридж и потенциално могат да поемат още, ако е необходимо. Хотелите, курортите и голф игрищата на президента се възползват от ентусиазирани посетители от Републиканската партия. Те получават и парична инжекция от правителството всеки път, когато Тръмп ги посещава със свита от служители и охрана. Според Washington Post президентът е прекарал изцяло или част от 383 дни в голф клубовете си и други имоти, откакто е заел поста.

Но има и някои светли лъчи. Бизнесът с брандиране и лицензиране на президента е продължил да генерира десетки милиони долара миналата година, въпреки че някои имоти, които преди време получиха името на Тръмп, скъсаха връзки с него. Първи оферти за хотела му във Вашингтон показват апетита на инвеститорите за актива, който носи годишни приходи от 40 млн. долара, въпреки че офертите съвсем не се доближават до 500-те милиона долара, които семейство Тръмп искаше първоначално. Тръмп плаща на федералното правителство 3 млн. долара годишно за използването на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още