IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С ръст на курса от 250% за ден: Curevac стана борсова звезда в Ню Йорк

Германската биотехнологична компания бе подкрепена наскоро и от борсовия любимец Илон Мъск

18:09 | 15.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Curevac</p>

Снимка: Curevac

Отговорът на инвеститорите беше ясен: Тюбингенската биотехнологична компания Curevac беше непобедимата звезда на фондовата борса в петък. В началото на търговията на нюйоркската технологична борса Nasdaq книжата ѝ поскъпнаха със 190 процента и тя успя дори да увеличи ценовите ръстове през деня. Curevac приключи търговската си сесия с увеличение на курса от 250 процента до 55,90 долара за брой.



Поскъпването на курса в подобно измерение се посреща със смесени чувства на Wall Street. По правило компаниите искат акциите им да са на положителна територия в началото на търговията. Инвестиционните банки обаче обикновено се стремят към ръст от около десет процента. Всичко, което е по-горе, се счита за сигнал, че емисионната цена е определена твърде ниско и компанията е можела да набере повече пари.

Базираната в Тюбинген компания беше консултирана от инвестиционните банки Bank of America, Jeffries и Credit Suisse.

Като цяло Curevac постигна брутни приходи от около 213 милиона долара (около 180 милиона евро). Емисионната цена от 16 долара вече беше в горния край на планирания диапазон.

С първичното си публично предлагане в Ню Йорк Curevac уцели правилния момент за инвеститорите. От месеци те дърпат нагоре цените на акциите на биотехнологичните компании, които работят върху ваксини за Covid-19.

Curevac получи подкрепа наскоро и от борсовия любимец Илон Мъск. Ръководителят на производителя на електрически автомобили Tesla разкри през юли, че помага на Curevac чрез германското си дъщерно дружество Grohmann за изграждането на мобилни молекулни принтери за ваксината срещу коронавируса.

Изпълнителният директор на Curevac Франц-Вернер Хаас е "много доволен" от IPO-то, увери той в интервю за Handelsblatt. С постъпленията от предлагането той възнамерява да насърчи развойната дейност на ваксината, както и на други продукти.

Изследванията за ваксини предизвикват борсов фурор

За своето IPO Curevac се възползва от общия благоприятен пазарен климат за биотехнологичните акции и по-специално от високото ниво на внимание, което се отделя на изследванията за ваксини за Covid-19. От началото на годината това вече генерира на редица играчи силни ръстове в цените и високи оценки.

Основана през 2000 г., Curevac се счита за пионер в областта на мРНК (mRNA, матрична РНК) и наред с Biontech от Майнц и американската биотехнологична компания Moderna е една от водещите фирми, работещи върху ваксини на базата на mRNA. В сравнение с тези двама конкуренти  Curevac изостава с около три месеца. Въпреки това шефът на фирмата Франц-Вернер Хаас очаква солидни възможности за собствения си продукт.

Като цяло Curevac също преследва същия бизнес модел като вече изброените си конкуренти. Стратегията има за цел да използва мРНК като платформа за голям брой лекарства и ваксини и по този начин да установи нов клас активни фармацевтични съставки на пазара в средносрочен план.

Компаниите възлагат своите големи амбиции на важната и особено многостранна основна функция на мРНК като междинна връзка между гените и протеините. С изкуствено генерираната мРНК, съгласно основната концепция, телесните клетки могат да бъдат стимулирани да произвеждат всички видове протеини, включително активни фармацевтични съставки. мРНК служи като матрица или шаблон, по който се осъществява белтъчната синтеза. Процесът на тази синтеза се нарича още ДНК-транслация.

В случай на разработка на ваксина принципът се използва за програмиране на телесните клетки за производство на протеинови компоненти на вируса. След това имунната система образува антитела срещу тези вирусни протеини.

Концепцията придоби известна популярност заради пандемията на коронавируса, тъй като технологията на мРНК дава възможност за разработване на ваксини срещу нови патогени особено бързо. Biontech и Moderna са начело в надпреварата за ваксина срещу Covid 19. И двете компании вече са започнали големи проучвания от фаза 3, резултатите от които ще бъдат налични през есента - според плановете на компаниите. Пазарните стойности на Biontech и Moderna се умножиха повече от четири пъти, откакто станаха публични фирми.

Curevac стартира първите клинични изпитвания със своя кандидат за ваксина в края на юни и се надява да влезе в по-големите изпитвания на фаза 3 през четвъртото тримесечие. Ако успее, компанията може да играе важна роля в борбата срещу пандемията.

В частния кръг за финансиране, в който участваха германската държавна кредитна банка Kreditanstalt für Wiederaufbau, Катарската инвестиционна агенция (QIA) и новият британски партньор в изследователската дейност Glaxo-Smithkline (GSK), преди няколко дни Curevac набра ново финансиране за 560 милиона евро. Освен това основният акционер Хоп инвестира още 100 млн. евро в частно финансиране, успоредно на IPO-то. Като цяло ликвидните резерви трябва да достигнат над 800 милиона евро. 

Отвъд проекта за Covid-19 Curevac се представя като изследователска компания с широко портфолио от кандидати за предклинични и клинични продукти. Целта е да се изгради напълно интегрирана медицинска компания, базирана на мРНК. За тази цел е нужно е по-нататъшно разширяване на технологичната платформа (включително необходимите производствени мощности), търсене на допълнителни стратегически партньорства и, ако е необходимо, осъществяване на стратегически придобивания или придобиване на лицензи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още