IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режим на тока в Калифорния: Какво се случва, когато Холивуд превземе енергетиката?

Сляпото преследване на екологичните цели в енергетиката застрашава сигурността на глобалната енергийна мрежа

14:30 | 16.08.20 г. 54
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В петък вечерта енергийната система на щата Калифорния не издържа и бе въведен временен режим за милиони домакинства. Подобно нещо не се е случвало там от 2001 г. Тогава всичко се дължи на търговски спекулации с цената на тока, днес обаче проблемът е много по-базов – просто няма достатъчно електричество, за да работят климатиците в жегата, пише в свой коментар Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.

Как стана така, че жителите на световния център на иновации, на които разчитаме да измислят, финансират и въведат технологиите, които трябва да спасят планетата от изменението на климата, изведнъж се оказаха обратно в 19-ти век – на тъмно и горещо и то насред пандемията?

Графиката по-долу (Източници на електричество в Калифорния в петък) показва какво и кога се случва.

В конкретния случай става дума за температури над 40 градуса, които водят до ръст на потреблението за климатизация в късния следобед. Това се комбинира с облачност, която ограничава производителността на слънчевите централи и тихо време, тоест и вятърните не дават почти нищо. После идва и неизбежният ежедневен залез и изведнъж се оказва, че токът не стига.

1 1

Всички индустриални потребители, които могат, са принудени да ограничат потреблението до абсолютния минимум. Дори при рекордни цени от $1000/MWh обаче, две газови централи не успяват да компенсират недостига, а трета изобщо не тръгва. Техническият капацитет на вноса и големите ВЕЦ бързо се изчерпва и накрая California Independent System Operator (местното ЕСО) хвърля бялата хавлия и започва поетапно спиране на тока. Същата история се повтаря и събота вечер. Очакванията са дискотеката да продължи цяла седмица, докато траят жегите. Нали се сещате колко струва всяка минута от това представление на най-голямата икономика в САЩ?

Сега е ред на по-задълбоченото обяснение, защото такива истории не са моментни грешки, а се дължат на наслагване на множество неправилни решения във времето. Забележете, че пиковото потребление в петък следобед достига 46,8 GW. През 2006 г. подобна гореща вълна също поставя енергийната система на изпитание. Тогава обаче не се стига до режим, въпреки че пиковото потребление достига 50,3 GW.

Какво се е променило в тези 14 г. години, че тогава „старата“ система се справя, а „модерната“ днес издиша дори при по-слаб натиск?

Краткият отговор е прост: Климатични политики в комбинация с анти-ядрени настроения!

Дългият включва подробностите:

1. Калифорния инвестира милиарди във ВЕИ, които в „добро“ време дават повече, отколкото е нужно, но в „лошо“ спадат почти до нула.

2. Поради многото нови ВЕИ, на Калифорния се налага да инвестира още повече милиарди и за изграждане на нова преносна мрежа вместо да подобрява качествата на наличната. Това е огромен проблем, защото жегата води до чести аварии – това е основният източник на горски пожари в щат, където явлението е ежегодно и особено опасно.

3. Калифорния затваря множество въглищни централи. Те не са запазени, за да осигуряват студен резерв за подобни ситуации. Защото това струва пари, а и хич не изглежда "еко".

4. Калифорния затваря ядрени реактори, така че днес липсват достатъчно мощности, които да дават големи количества надеждна базова енергия.

5. Газовите централи в щата водят непрекъсната битка за оцеляване срещу активисти, политици и агенции, защото и те са „замърсители“... според Грета и Холивуд.

В края на краищата днес се стига до три основни резултата:

1. Цената на тока за домакинствата в Калифорния експлодира – ръстът ѝ в последните 10 г. е 6 пъти по-бърз от този в останалите щати на САЩ (вижте графиката на цените), а абсолютната стойност вече гони средната за Европа.

2 2

2. Заради гигантските флуктуации на ВЕИ, нуждите от и цените на горещия резерв скачат много. Но никой не иска да плаща за него, тъй като това значи още по-високи цени за крайния потребител. Накрая просто газовите централи се поддържат на ръба.

3. Още по-малко внимание се отделя на поддръжката на студен резерв. А неговата роля в енергийната система е точно такава – да се включи, когато всичко друго е изчерпано. Обаче и за това трябва да се плаща.

Забележете представянето на енергийните източници на графиката. По принцип при такива данни се започва с източници, които би трябвало да осигуряват базовата енергия в системата – големи и неизменчиви количества. На графиката обаче най-отдолу стоят ВЕИ, а ядрената енергия (която би трябвало да играе тази роля) е тънка линия най-отгоре. Това е абсурдно и показва нивото на отдалечаване от реалността, което са достигнали „спасителите на планетата“ в Калифорния в опитите си да бъдат твърде еко.

Честно казано, не ми пука дали в Сан Франциско, Берлин или Брюксел ще си направят правилните изводи от тази история и ще вземат мерки. Те са толкова богати, че могат да си позволят и да нямат ток от време на време (явно е модерно!). Ние обаче не сме и не можем да си го позволим. Затова трябва да внимаваме какво приемаме и планираме в рамките на Европейската зелена сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Ivane ... безплатно няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
цък , нарича се гъвкаво управление на мрежата ... виж дания и уругвай ... :))) ... от държави зависими от въглища и петрол , в какво се превърнаха за 10 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Бих могъл да се обзаложа,че същите тез зелени активисти от Холивуд , от сорта на Лео ди Каприо най-вероятно имат резервни дизелови генератори в именията си и няма да усетят нищо от мизериите, които причиняват с проповедите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
А, идеята ми е ясна - но е изумително *** и сто форума няма да ти стигнат да ми докажеш обратното. Не ви ли минава през акълът, че хората си купуват автомобили, за да джиткат с тях, а не за да търгуват на дребно с ток? Това е все едно някой да си купи нормален автомобил не за да си бръмчи с него, а за да съхранява бензин в резервоара и да дебне да го продаде, ако цената ме скочи с осем стотинки. Чудите се вече какви безумия да измислите, за да оправдаете екоталибанските си простотии. И след 10 и след 100 години ще е същото без базови мощности, енергия, контролирана от ЧОВЕКЪТ, а не от природни цикли и случайности цивилизацията няма да оцелее енергийно - и след 100 години ВЕИ ще имат само спомагателна функция. Безумни политици, които опитат да се откажат от нормална енергия ще свършат ного зле - дори - обесени на някое дърво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Прекрасна статия.Само не мога да разбера как така е прескочила цензурата и е публикувана в медия. "Щото трябва да ви накара да си мислите : "докъде докара Тръмпа америка ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Идеално, мяташ се на Метрото и правиш щастлив всичките зелени пушки! Защото тяхната идея е, не да си щастлив, а да си зелен. Не да си богат, а да си беден. И да плащаш яко, че инак ще се затопли земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Аха, мечтай си ти как ще връщаш ток. Ставаш сутринта, колата не може да тръгне щот тока източен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Сега ако бяха в добри отношения с Китай, щяха да им пратят помощи - слънчеви батерии които ряботят в невидимата част на спектъра (вкл при облачно време).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
https://sonomotors.com/en/technology/и това е само началото , гледай след 10 години ... :)))въпреки че ivane имаше друго впредвид , но няма да ни стигне форумът да ти обясним идеята и технологията , която стои зад нея ... :))) ... пък и ти нямаш желание да я вденеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Тоест електромобилите ще ПРОИЗВЕЖДАТ енергия, вместо да я потребяват? Браво - мозък - ти току-що преобърна цялата физика с главата надолулу.Как никой не се е сетил - да направи така, че нормалните автомобили хем да си джиткат насам-натам, хем да ПРОИЗВЕЖДАТ петрол, вместо да го горят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още