IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режим на тока в Калифорния: Какво се случва, когато Холивуд превземе енергетиката?

Сляпото преследване на екологичните цели в енергетиката застрашава сигурността на глобалната енергийна мрежа

14:30 | 16.08.20 г. 54
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В петък вечерта енергийната система на щата Калифорния не издържа и бе въведен временен режим за милиони домакинства. Подобно нещо не се е случвало там от 2001 г. Тогава всичко се дължи на търговски спекулации с цената на тока, днес обаче проблемът е много по-базов – просто няма достатъчно електричество, за да работят климатиците в жегата, пише в свой коментар Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.

Как стана така, че жителите на световния център на иновации, на които разчитаме да измислят, финансират и въведат технологиите, които трябва да спасят планетата от изменението на климата, изведнъж се оказаха обратно в 19-ти век – на тъмно и горещо и то насред пандемията?

Графиката по-долу (Източници на електричество в Калифорния в петък) показва какво и кога се случва.

В конкретния случай става дума за температури над 40 градуса, които водят до ръст на потреблението за климатизация в късния следобед. Това се комбинира с облачност, която ограничава производителността на слънчевите централи и тихо време, тоест и вятърните не дават почти нищо. После идва и неизбежният ежедневен залез и изведнъж се оказва, че токът не стига.

1 1

Всички индустриални потребители, които могат, са принудени да ограничат потреблението до абсолютния минимум. Дори при рекордни цени от $1000/MWh обаче, две газови централи не успяват да компенсират недостига, а трета изобщо не тръгва. Техническият капацитет на вноса и големите ВЕЦ бързо се изчерпва и накрая California Independent System Operator (местното ЕСО) хвърля бялата хавлия и започва поетапно спиране на тока. Същата история се повтаря и събота вечер. Очакванията са дискотеката да продължи цяла седмица, докато траят жегите. Нали се сещате колко струва всяка минута от това представление на най-голямата икономика в САЩ?

Сега е ред на по-задълбоченото обяснение, защото такива истории не са моментни грешки, а се дължат на наслагване на множество неправилни решения във времето. Забележете, че пиковото потребление в петък следобед достига 46,8 GW. През 2006 г. подобна гореща вълна също поставя енергийната система на изпитание. Тогава обаче не се стига до режим, въпреки че пиковото потребление достига 50,3 GW.

Какво се е променило в тези 14 г. години, че тогава „старата“ система се справя, а „модерната“ днес издиша дори при по-слаб натиск?

Краткият отговор е прост: Климатични политики в комбинация с анти-ядрени настроения!

Дългият включва подробностите:

1. Калифорния инвестира милиарди във ВЕИ, които в „добро“ време дават повече, отколкото е нужно, но в „лошо“ спадат почти до нула.

2. Поради многото нови ВЕИ, на Калифорния се налага да инвестира още повече милиарди и за изграждане на нова преносна мрежа вместо да подобрява качествата на наличната. Това е огромен проблем, защото жегата води до чести аварии – това е основният източник на горски пожари в щат, където явлението е ежегодно и особено опасно.

3. Калифорния затваря множество въглищни централи. Те не са запазени, за да осигуряват студен резерв за подобни ситуации. Защото това струва пари, а и хич не изглежда "еко".

4. Калифорния затваря ядрени реактори, така че днес липсват достатъчно мощности, които да дават големи количества надеждна базова енергия.

5. Газовите централи в щата водят непрекъсната битка за оцеляване срещу активисти, политици и агенции, защото и те са „замърсители“... според Грета и Холивуд.

В края на краищата днес се стига до три основни резултата:

1. Цената на тока за домакинствата в Калифорния експлодира – ръстът ѝ в последните 10 г. е 6 пъти по-бърз от този в останалите щати на САЩ (вижте графиката на цените), а абсолютната стойност вече гони средната за Европа.

2 2

2. Заради гигантските флуктуации на ВЕИ, нуждите от и цените на горещия резерв скачат много. Но никой не иска да плаща за него, тъй като това значи още по-високи цени за крайния потребител. Накрая просто газовите централи се поддържат на ръба.

3. Още по-малко внимание се отделя на поддръжката на студен резерв. А неговата роля в енергийната система е точно такава – да се включи, когато всичко друго е изчерпано. Обаче и за това трябва да се плаща.

Забележете представянето на енергийните източници на графиката. По принцип при такива данни се започва с източници, които би трябвало да осигуряват базовата енергия в системата – големи и неизменчиви количества. На графиката обаче най-отдолу стоят ВЕИ, а ядрената енергия (която би трябвало да играе тази роля) е тънка линия най-отгоре. Това е абсурдно и показва нивото на отдалечаване от реалността, което са достигнали „спасителите на планетата“ в Калифорния в опитите си да бъдат твърде еко.

Честно казано, не ми пука дали в Сан Франциско, Берлин или Брюксел ще си направят правилните изводи от тази история и ще вземат мерки. Те са толкова богати, че могат да си позволят и да нямат ток от време на време (явно е модерно!). Ние обаче не сме и не можем да си го позволим. Затова трябва да внимаваме какво приемаме и планираме в рамките на Европейската зелена сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Интересно що янките бягат от зелените технологии като дявол от тамян.Има изключения, но те само потвърждават правилото.А и са добър PR..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Това е бъдещето на постиндустриалната икономика :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
честно да ти кажа не стигнах до там, но не съм изненадан. преди няколко години четох негови статии в една друга медия и беше много ЗА чиста енергия, ... и изведнъж обърна лопатата... такива са ясни като бел ден! ... после още няколко в тази посока и аз лично се отказах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Споооко, Калафоон'я че се оправи:Fox News: разгулът на криминала принуждава американците да бягат от мегаполисите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
Ха-такаааааа..... дискотеката се почна и е ного готино, че първи ще се позабавляват тия пърчовци от Калифорния. Климатиците не са малък консуматор - да - ама са нищо пред електромобилите, които тепърва ще навлизат. И обърнете внимание - тоя енергиен крах е при положение - че ВСЕ ОЩЕ има оцелели газови и ядрени централи - които климатическите терористи като обезумели напъват да затварят. Хайде - затворете ги и подменете автопарка. Ще гледам с интерес събитията - как озверелите - останали на тъмно и на студено (горещо) хора - и без работа и без средство за придвижване - вдигат революция, ловят климатическите талибани и ги бесят по дърветата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
А аз мечтая да доживея времето, когато такива *** и дивaци като тебе ще ПРОИЗВЕЖДАТ ток - по 10 часа ще въртят *** като обезумели в някоя ИЕЦ (идиото-електрическа централа) и ще получават удар по гърба с камшик, само ако забавят темпото !!! Защото нормалните хора не са длъжни да живеят на тъмно и студено, че и да плащат убийствени сметки, само за да правят кефа на *** като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Зелков, кое му е екстремалното - това, че има облаци и няма вятър ли? Виждаш ли как твоите мечти и илюзии катастрофират болезнено при съприкосновение с действителността?Днес големият консуматор са климатиците - утре ще е друго - например електробричките... и какво? - Дискотека !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
а иначе материалът е доста подвеждащ , в екстремна метеорлогична ситуация не е сработил студен резерв и системата се е срутила ... и затова са виновни ВЕИ ... :))) ... щото видиш ли ако са били атомни централи и въглища нямало да стане така ... що да не драснем и контра , в австралия миналата година като отказа блок във въглищна централа и удари гръм един възлов далекопровод , батерията на тесла например спаси от срив мрежата ... мхм ?! ами миналата година във франция заради жегата като запонаха да падат блокове на атомни централи и да се изключват аварийно ... ако нямаха ВЕИ , слънце и вятър , какво се случваше ?!човекът написал материалът , се бори да *** и той от атомната софра , да популяризира атомната енергия ... :))) ... че както е тръгнало беляНЕ май нема да го бъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
mapto
преди 3 години
Както винаги прави впечатление силният контраст между заключенията на Рашев и задълбочените анализи на хората на терен. Няма да тръгвам да коментирам компетенциите на Рашев относно енергийния пазар в Калифорния, просто отбелязвам разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още