IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да бъде премахнато Великото народно събрание?

В Конституцията трябва да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, посочи главният експерт на Правна програма към ЦИД

15:32 | 17.08.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако говорим за рестарт и коренна промяна на управлението у нас, каквато е необходима, това преди всичко включва премахването на Великото народно събрание. Наличие на Велико и Обикновено народно събрание няма в нито една съвременна демокрация. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Мария Йорданова, главен експерт Правна програма към Център за изследване на демокрацията.

По повод последните събития в България Йорданова посочи, че министър-председател няма право да свиква Велико народно събрание. Според нея искането на премиера Бойко Борисов е по-скоро едно политическо обръщение в контекста на всичко случващо се.

“В голямата си част предложенията на Борисов са свързани с изменения, които биха могли да бъдат гласувани от Обикновено народно събрание”, коментира експертът.

Йорданова изтъкна, че има необходимост от промени в българската Конституция. Според нея обаче трябва да се започне с анализ за тях, да се вземе предвид международния опит, да се направят проучвания и чак след това да се пристъпи към измененията.

“Става дума за промени в Конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждане на следващото народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза”, е мнението на юристът от ЦИД.

Д-р Йорданова отбеляза още, че последните промени в Конституцията, с изключение на тези за приемането на България в Европейския съюз, са били по повод на съдебната система.

По думите й в момента е необходимо да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, отговорността му за изпълнението на конституционните му правомощия, както и какъв механизъм ще се задейства в случай, че той не ги изпълнява.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Стига сте повтаряли кой нямал право да свиква такова събрание. Борисов заяви че ше работи по въпроса да се стигне до свикване. Някой да е чул, той да е казал че на еди коя си дата ще се случи това събрание? Не може ли да спрем да обсъждаме такива глупости и да минем на важни теми. И тази д-р Мария Йорданова какво лошо видя във ВНС че иска да го маха? Това че го няма в никоя друга държава ли? Ами то и български език няма в никоя друга държава да го махаме ли докторе? Впрочен тази докторка съм сигурен че и нея я няма в никоя друга държава, хммм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Напротив!Трябва дори да се помисли за Специализирано Велико Всенародно Събрание - СВВС и на него да се решават абсолютно всички въпроси, като да има възможност всеки гражданин да пита, а председател разбира се ще е главния пожарогасител на републиката - г-н. БМБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още