IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна помощ от 4,4 млн. евро за летищата в Бургас и Варна

Публичната подкрепа ще бъде под формата на отлагане на плащането на концесионните такси за срок от една година

16:43 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От 2006 г. Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД е концесионер на летища Бургас и Варна. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

От 2006 г. Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД е концесионер на летища Бургас и Варна. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) е одобрила българска мярка в размер на 4,4 милиона евро за подпомагане на летищата в Бургас и Варна в контекста на избухването на пандемията от коронавирус.

Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, съобщават от пресцентъра на Комисията.

Публичната подкрепа ще бъде под формата на отлагане на плащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД - дружеството, управляващо двете летища, на българското правителство, което притежава инфраструктурата на летищата. 

Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се справят с недостига на ликвидни средства, пред който са изправени поради избухването на коронавируса, като се намалят разходите на летищния оператор.

Комисията е установила, че мярката отговаря на условията, посочени във временната рамка. Отсрочването на плащането може да се предостави само до края на тази година и неговата продължителност ще бъде за срок от една година. Наред с това отсрочването на плащането включва минимално възнаграждение в съответствие с Временната рамка.

Според Комисията мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка. Мярката е одобрена съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още