IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко: Нови избори – да, но само след налагане на нова Конституцията

Президентът на Беларус промени мнението си за по-малко от 24 часа, след като в понеделник заяви, че нови избори няма да има, „освен ако не ме убиете“

10:06 | 18.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В Беларус може да бъдат проведени нови президентски избори, ако бъде приета нова Конституция чрез общонационален референдум, заяви държавният глава на страната Александър Лукашенко, цитиран от Deutsche Welle и ТАСС.

„Трябва да приемем нова Конституция“, посочи Лукашенко, добавяйки: „Това трябва да бъде одобрено чрез референдум, защото така постъпвахме в миналото. И ако желаете, парламентарните, президентските и местните избори може да се проведат в съответствие с новата Конституция“.

Беларус проведе президентски избори на 9 август. Според Централната избирателна комисия действащият президент Александър Лукашенко получи 80,1% от гласовете, а основният му съперник Светлана Тихановска събра едва 10,12%. 

Веднага след това избухнаха протести столицата Минск и няколко други големи градове, което доведе до сблъсъци между протестиращи и служители на реда. Според беларуското вътрешно министерство са задържани няколко хиляди души, а десетки полицаи и демонстранти са ранени.

Коментарите на Лукашенко за нова Конституция бяха предшествани от категоричния му отказ от вторник за провеждането на нови президентски избори, изтъквайки пред протестиращите, че това няма как да се случи, „освен ако не ме убиете“.

Часове преди коментара на беларуския президент за Конституцията чешкият външен министър Томаш Петричек заяви, че се опасява от руска инвазия в Беларус. Той посочи, че Европейският съюз (ЕС) трябва да изпрати ясен сигнал, че военната интервенция в бившата съветска държава е неприемлива.

„Отхвърляме повторение на сценария с Украйна и анексията на Крим“, изтъкна Петричек, цитиран от Deutsche Welle.

Междувременно литовският външен министър Линас Линкявичус заяви, че Лукашенко „няма причини да търси военна подкрепа от страна на Русия и няма законови или други основания за това“.

„Това би унищожило последните следи от независимостта на Беларус“, изтъкна Линкявичус.

Очаква се също така лидерите на ЕС да изпратят съобщение до Москва да не се намесва в Беларус, според неназован представител на блока.

"Изходът от кризата е чрез прекратяване на насилието, чрез деескалация, чрез диалог и без външна намеса", заяви служителят, пожелал анонимност.

ЕС призова за "задълбочено и прозрачно разследване" на сигналите за злоупотреби и малтретиране на хиляди протестиращи, задържани в Беларус.

„Тези мирни демонстрации имаха ясни искания: освобождаване на всички незаконно задържани хора, преследване на отговорните за бруталността на полицията и провеждане на нови президентски избори“, заяви върховният дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Държавите членки на блока трябва да проведат среща на върха в сряда (19 август), на която ще обсъдят допълнителни санкции срещу Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
тука не треа пълен члeн ве аоу .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Батька, ай събаряй държавата, да става това:https://youtu.be/NQ_iD2LPRpU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
http://***.segabg.com/touche/tush-08-17-2020
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още