IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

39% от българите не вярват, че протестите ще доведат до оставка на кабинета

Едва 23% заявяват подкрепа към работата на правителството на Бойко Борисов, отчита проучване на Тренд

10:56 | 18.08.20 г. 10
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</span></em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Почти две трети от българите - 60%, подкрепят протестите, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят. Едва 31% са тези, които не подкрепят протестите, а 39% остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството. В същото време подкрепата към ГЕРБ намалява, но тя остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП.

Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Проучването е реализирано в периода между 3 и 10 август 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1010 души на възраст 18+. 

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България. 

Юлското изследване на агенцията е приключило само ден преди първия протест и Регистрира сериозна обществената динамика, която са предизвикали протестите.

В проучването през август социолозите отчитат спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка.

Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

Сериозна динамика отчита проучването при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

В проучването през август социолозите регистрират ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14,9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

„Демократична България“ е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите). Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание, сочи проучването.

Според него пет са сигурните партии в следващото Народно събрание и две с реални шансове за представителство.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Въпроси към хората, които "НЕ ВИЖДАТ" същинската коалиция ГЕРБ-ДПС? 1. Има ли един единствен важен закон, който да не е приет от ГЕРБ+ДПС? 2.Има ли един единствен закон който да е предложен от ДПС и да не е приет от ГЕРБ? 3.Кой само се прави на опозиция, а всъщност държи властта и крепи кворума в парламента? 4.Кой даде ТЕЦ Варна на Доган за 3500лв.? 5.Кой умишлено оставя огромен бюджетен излишък, за да си го поделят общините на ДПС и ГЕРБ? 6.Кои две партии приеха закона за изборите и отхвърлиха електронно гласуване както и машинно? 7.Кои две партии ?????8. За Росенец, вечната охрана на Доган и специалния режим към него и ПееФски няма да питам. Това си е аксиома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Народът си го е казал: "Хаир няма да види държава, в която ПееФски пише законите, Борисов управлява по тях, а ГешеФТ бди за спазването им.".ОПГ ГЕР(БКП) и ДПС *** в едно гърне и продават България на турците.ДПС винаги са подкрепяли ГЕРБ във възлови гласувания. ГЕРБ винаги е подкрепял ДПС във важни за тях искания. Останалото е един цирк, който се играе за публиката. Нищо ново под слънцето. Умните и красивите защо мълчат за симбиозата ГЕРБ-ДПС?Признавам си, допреди седмица бях убеден, че ГЕРБ управляват с помощта на ДПС срещу дребни услуги - я някой сарай, я накоя порция от баницата. Но станалото през последните дни ме накара да се замисля, дали не е обратното - ДПС да управляват, като видимото за широката общественост е ГЕРБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 3 години
Хахха , като гледам какви са прогнозите още след първия месец на новият парламент всички силно ще заобичат стария :) Cool
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Арис
преди 3 години
Протестите дали успяват или не успяват много наподобяват максимата: " Човек никога не се проваля, той просто постига някакви успехи. " Ако Бойко е решил да изкара мандата си до край, не виждам сила, която да му попречи да го направи. За съжаление алтернативните парии са " живи да ги оплачеш ", затова той си разиграва коня 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И още един въпрос, защо всички в опозиция в момента, мълчат с кого биха се коалирали след изборите?? Защо?Пак ли ще има "опппа, изненада"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пак да попитам, че този въпрос се избягва умишлено: При полоцение, че:Герб - 25%Бсп + Дпс - 30%ДБ + Слави - 25%Как ще се формира мнозонство??П.с. дори Галевица и Шкембе войводите да влязат, не променят играта.Как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Всеки път преди избори социологическите агенции прогнозират много ниски резултати за ГЕРБ, но те винаги печелят. Аз също не познавам нито един човек, който да харесва Борисов, но дойдат ли изборите, като видиш що за гадини са политическите му противници, щеш не щеш избираш по-малкото зло. А след като сте решили да сваляте ГЕРБ, още от сега свиквайте да се дyпите на ДПС, защото те реално ще управляват, а БСП както винаги ще са им втора цигулка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 3 години
грешно ти се струва :))... Бойко за това умира сега, защото преди 6 години се сдружи с дпс, така че незнам кво е научил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
vajvaj
преди 3 години
БСП, ДПС и Слави, казваш... Абсурдно е отвсякъде, но знае ли човек... И по-големи безумия сме виждали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
След снощните изцепки, ми се струва, че част от хората, които не искат БоЕко, не искат и протестиращи.Аз лично не виждам как ще съставят правителство догодина. ГЕРБ и ДПС са единствените, които вероятно биха събрали достатъчно депутати, но Боеко е научил, че който се събере с ДПС, умира. Другият вариант е БСП+ДПС+Славин, тук последният е под въпрос, поради същата причина ДПС = политическо самоубийство. И остава 3тият вариант, всички заедно да направят правителство, което едва ли ще стане, твърде много различни интереси ще имат и влаченето на средства от ЕС, няма да върви както трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още