IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Може да загубим изборите само при манипулации

Пощата загуби 78 милиарда долара за кратък период от време, твърди американският президент в опит да защити икономиите в компанията

11:12 | 18.08.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Photographer: Lauren Justice/Bloomberg</p>

Photographer: Lauren Justice/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята евентуално свое поражение на президентските избори през ноември за възможно само в случай на фалшифициране на вота. „Трябва да спечелим тези избори", каза Тръмп в понеделник (местно време) по време на изява пред свои привърженици в Ошкош, Уисконсин.

 

„Уверете се, че вашите гласове са преброени. Уверете се в това, защото единственият начин да загубим тези избори е, ако изборите са манипулирани. Имайте това предвид. Само така ще загубим тези избори”, каза президентът. Той подчерта освен това, че  „ще се борим за оцеляването на нашата нация и самата цивилизация”. 

 

Възможната манипулация на изборите се поставя под въпрос и в рамките на спора за оборудването на пощенската служба преди изборите. Миналия четвъртък Тръмп говори открито за задържането на необходимите средства за пощенската служба, които са ѝ нужни, за да достави милиони пощенски бюлетини навреме. Демократите гледат на това  като на опит на републиканския президент да запази избирателната активност ниската в негова полза. От друга страна, Тръмп многократно заяви, че гласуването по пощата значително увеличава риска от фалшифициране - без да предоставя доказателства за това твърдение. 


Демократите се застъпват за осигуряване на възможността възможно най-много избиратели да гласуват по пощата поради пандемията. Председателят на комисията по контрол в Камарата на представителите Каролин Малоуни заяви, че изпълнителният директор на пощите Луи ДеДжой ще отговаря на въпроси на депутатите следващия понеделник. През юни ДеДжой беше назначен за ръководител на надзорния съвет на пощата. Той е важен спонсор на Тръмп и Републиканската партия.

 

Критиците обвиняват Тръмп, че иска да предотврати широко разпространеното сред демократите гласуване по пощата насред пандемията на коронавируса чрез намаляване на средствата за пощенската компания. Главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс обяви, че тя и няколко колеги от други щати проучват законови стъпки за защита на пощите срещу възможни действия на Тръмп. Джеймс заяви че е „силно притеснителен” фактът, че Тръмп се опитва да саботира Пощенската служба преди изборите. Тя обвини президента, че по този начин се опитва да остане на власт.

 

Тръмп отново отхвърли обвиненията в понеделник. „Заповядах на всички да ускорят пощата, а не да забавят пощата“, каза той. Тръмп защити мерките като опит за спиране на загубите в държавната пощенска служба. „Пощата загуби 78 милиарда долара за кратък период от време“, заяви Тръмп пред Fox News. „Те бяха ръководени ужасно и ние коригираме това”. По-късно той написа в Twitter: „Спасете пощите!".


Тръмп обвини демократите, че са променили графика на изслушването на ДеДжой в понеделник - първия ден от републиканската конвенция в Шарлът, Северна Каролина, на която Тръмп трябва да бъде официално обявен за кандидат за президент. Конкурентът на Тръмп Джо Байдън ще бъде номиниран през тази седмица на конференцията на Демократическата партия в Милуоки, Уисконсин.
 

Ситуацията в пощите стана център на вниманието през последните няколко дни. Предвид пандемията се очаква много американци да прибягнат до гласуване по пощата и да не отидат на избирателната си секция. Пощите предупреждават почти всеки щат, че не може да гарантират, че бюлетините ще пристигнат навреме - докато се освобождава от сортировъчни машини пощенски кутии. След сериозна критика бе обявено, че демонтирането на сортиращи машини и пощенски кутии ще бъде спряно до изборите.

 

Заради спора лятната ваканция на Камарата на представителите беше отменена. Председателят на камарата на Конгреса, демократът Нанси Пелоси, обяви, че в събота трябва да се гласува за забрана за съкращения в пощенските операции. Сенатът трябва да одобри подобен регламент от Камарата на представителите. Републиканците на Тръмп имат мнозинство в тази камара на Конгреса.

 

Що се отнася до необходимото допълнително финансиране за пощенската служба, в момента се обсъжда сума от 25 милиарда долара. Преди това Белият дом обвърза одобрението си за тази финансова инжекция с цялостното решение на спора за мерките за помощ за американската икономика в коронакризата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Както и в следствие на руско влияние, тъй че внимавай :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Чакай де, не бил видял!Да доде спящия Джо, какво шоу ще има!Вярно друг ще командва, но ще има Супер Шоу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
бoклyченце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
По- голям *** за президент САЩ не са имали, а убеден съм не може и няма да имат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
тоя ме удивява с тъъъъпотията си ежедневно... съсипа има държавата, почти сигурно е пътник и то с разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
тромбона да мисли за пост-президентското си битие , а да не се пъне за настоящето ...https://ig.ft.com/us-election-2020/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още