IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Чаушев: Диверсификацията на инвестициите в момента е трудна

Книжата на технологичния сектор са надценени заради липсата на V-образно възстановяване, коментира дилърът от Делтасток

13:34 | 18.08.20 г. 1
<p>
	<em>Ивайло Чаушев, старши дилър, Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Ивайло Чаушев, старши дилър, Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на компаниите от туристическия сектор, който беше сред най-силно засегнатите от коронавирусната пандемия, започнаха леко да се възстановяват, но проблемът е, че хората до голяма степен промениха мисленето си. Създаването на работеща ваксина ще е ключовият фактор за възстановяването, защото тя би върнала доверието в сектора. Това каза Ивайло Чаушев, старши дилър в Делтасток, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Чаушев пазарите все още не са свързани с фундамента. “Самата политика на Федералния резерв доста изкриви механизма на ценообразуване на пазарите и стигаме до рекордни нива на почти всички американски индекси”, коментира Чаушев. 

Той отбеляза, че отчетите на компаниите за второто тримесечие са били над очакванията в голямата си част, което се дължи и на занижените прогнози. 

“Технологичният сектор в момента е основният двигател на S&P 500. Aкциите от групата FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) са 17% от индекса като тегло, те са отговорни за около 35% от огромния ръст, който наблюдаваме спрямо дъната през март”. 

Според Чаушев книжата на технологичния сектор в момента са надценени, а сред причините той посочи липсата на V-образно възстановяване, каквото се очакваше, свиването на разходите за реклама на компаниите, намалената сила на потребителите да харчат за по-скъпи продукти. 

По отношение на участието на пазара на малките инвеститори и платформи като Robinhood експертът заяви, че често движенията при някои акции се дължат именно на спекулации от по-малките играчи. “При тези инвеститори има манталитет на залога на всичко или нищо”, коментира Чаушев. 

По негови думи създаването на балансирано портфолио към настоящия момент е предизвикателство, имайки се предвид поскъпването на акциите, златото, борсово търгуваните стоки, облигациите и ръстовете на индексите. 

“Когато всичко върви нагоре, диверсификацията на едно портфолио става изключително трудна, защото когато започне да поевтинява едното, всичко ще поевтинее”, коментира Чаушев. 

Вижте видео с целия разговор Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нормално да няма къде... станахте повече инвеститори от реално работещите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още