IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП отхвърли поканата на ГЕРБ за нова Конституция

Според левицата това е опит за "конституционна подмяна"

16:42 | 18.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова Конституция. От левицата разкритикуваха проекта за нова Конституция на ГЕРБ и заявиха категорично, че сегашният основен закон е по-добър.

Янаки Стоилов от Националния съвет на партията призова за категорично противопоставяне срещу опита за "конституционна подмяна". Той призова поканата на парламентарната група на ГЕРБ за консултации по представения текст за "нова" Конституция да бъде отхвърлена.

"Не подкрепяме предложението на ГЕРБ и призоваваме за категорично противопоставяне - с парламентарни и масови действия, на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление. Отхвърляме поканата на парламентарната група на ГЕРБ за консултации по представения текст за "нова" Конституция. Призоваваме гражданите, в това число социалистите и своите симпатизанти, открито да изразяват своето недоволство", коментира той, цитиран от БНР. 



Становището е на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група във връзка с предложението на ГЕРБ, което беше внесено експресно в Народното събрание вчера.

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване, заяви пред БНР Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Проектът за нова Конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание, уточни тя.

Припомняме, че според проекта Великото народно събрание, органът който според сега действащата Конституция, има правото да я променя, ще остане в историята.

В проекта е записано, че обикновеното Народно събрание ще има правото да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията.

Това означава, че след като приеме новата Конституция, с която се отменя тази от 13 юли 1991 г. от 7-ото ВНС, 8-ото, ако изобщо се стигне до свикването му, тъй като, за да се стигне дотам, е нужно съгласието на 2/3 от настоящия парламент, за в бъдеще обикновеното Народно събрание ще изземе функциите на ВНС.
В проекта на ГЕРБ е записано, че правото на инициатива за промени принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.

В проекта е записано още, че депутатите ще бъдат наполовина – вместо 240, както е в момента, броят им ще бъде сведен до 120.

Предвижда се още разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите, както и намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

В проекта е отделено място и за омбудсмана. За него е отделена цяла глава, защото при приемането на настоящата Конституция не съществуваше такава институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
й отне толкова време да разбере това което ясно беше казано: ГЕРБ ще представи проект за нова конституция. Те явно преди това са си мислели, че като се приема нова старата ще си остане валидна и ще имаме две конституции... От къде ги намирате такива хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Тази левица не ми се струва особено умна меко казано. Щом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още