IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания иска банките и богатите да плащат за новата й програма за ранно пенсиониране

Правителството се надява да отговори на дисбаланса от пенсионната реформа, започнала през 2006 г., при която пенсионната възраст бе увеличена на 67 години

17:09 | 18.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Датското правителство, начело със Социалдемократическата партия, предизвика недоволството на финансовата индустрия в страната с предложението си за допълнително данъчно облагане в общ размер на 3 млрд. крони (480 млн. долара). Мярката трябва да финансира плана за по-ранно пенсиониране на близо 40 000 души.

Планът на правителството включва целеви корпоративен данък върху банките и пенсионните фондове, както и по-високи налози за най-богатите инвеститори върху възвръщаемостта от пазарните им инвестиции. Това заяви премиерът Мете Фредриксен пред репортери във вторник, цитирана от Bloomberg.

Новото данъчно облагане, което трябва да влезе в сила през 2023 г., сега трябва да бъде одобрено и от парламента.

Правителството посочи, че с предложението си се надява да отговори на дисбаланса от пенсионната реформа в страната, започнала през 2006 г., при която възрастта за пенсиониране бе увеличена на 67 години.

От правото на по-ранно пенсиониране ще се възползват хора на възраст от поне 61 г., които са прекарали между 42 и 44 години на трудовия пазар – категория, в която правителството очаква да влязат 38 000 души до 2022 г., съобщава Ройтерс.

Идеята за даване на право на ранно пенсиониране за граждани, които имат особено натоварващи професии, беше едно от основните предизборни обещания на социалдемократите на Фредериксен. Премиерът се надява да се възползва от високото си одобрение след относително успешното си овладяване на коронавирусната криза в страната.

„Не мога да си представя, че това няма да получи мнозинство в парламента“, коментира тя по време на пресконференция.

Противници на мярката обаче не липсват от датския финансов сектор, който всяка година е обект на данъци в размер на 1,5 млрд. крони.

„Политиците не могат да наложат такива големи данъци върху финансовата индустрия и да очакват ние да прехвърлим сметката на клиентите“, твърди Биргер Крог Нилсен, главен финансов директор на Jyske Bank A/S.

Според банковата асоциация в страната нейните членове са принудени да финансират политически реформи, които нямат много общо с тяхната индустрия.

Нещо повече – планът „прави по-трудно за финансовата индустрия да подкрепи растежа и заетостта“, заяви ръководителят на Finans Danmark Улрик Нодгаард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
А случайно ако. не си разбрал целта на България беше да удържи атака от нато ... руснаците да имат време .... сега може да е същото но от другата страна това не готвърдя .... твърдя ,че тук преди 1989 беше пълна простотия .... и сега може да не е стока , но поне някои да не казвам доста неща зависят от ТЕБ а и винаги имаш възможност да се чупиш някъде докато прди 1989 даже не можеш и да избягаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Няма какво да опровергавам. Всяка година ходя и. живея в Бавария за месец ... ходих и по Дания и Швеция .... живях и дълго време през соца .... виждам МНОГО добре ! Соца преди 1989 беше просто една простотия .... истинския соц е в Бавария. Върви и виж сам. Това е ред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
... Почнаха по-отрано да се сещат... да не би да се катурне баланса и да стане некой сакатлък.... като едно време при ситуацията с кака Мария-Антоанета :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
4
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Я беее, да опровергаеш тука нещичко. Даже не нещо, а нещичко!https://youtu.be/-bQ6GdDII44
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Много пъти съм твърдял,че истинския соц е в Бавария и Северните страни.Тук нашето си беше просто една измишльотина ..... поддържаха ни за буфер ако стане нещо Руснаците да имат 1 седмица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Колко ли от "богатите", плащат данъци в страната? Като се има предвид, че там бяха нещо от сорта на 42%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Еми: комунисти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още