IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Очаква ни водна криза в случай на големи суши

Проблемът е, че не е много ясно дали след като бъде „отворена“ Конституцията, ще може след това да бъде „затворена“, твърди екоминистърът

09:28 | 19.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предстои водна криза в случай на големи суши. Ако не вали дъжд и ако не падне сняг, догодина ще имаме сериозни проблеми. Досегашният начин на управление на водния ресурс ще се окаже неприложим в условия на все по-голяма суша. Това каза в ефира на Нова телевизия екоминистърът Емил Димитров.

Той обаче побърза да успокои, че „докато е министър, вода ще има“, но подчерта, че през 2021 година ще трябва да се вземат трудни решения.

Според екоминистъра положението в Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояние, а язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода.

Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир "Кричим". В Северна България има три града, които са към язовир "Тича", а в него има вода за още две години, обясни Димитров. Според него досега проблемите са заобикаляни и оставени във времето. „МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите“, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”. 

Димитров кометира и политическата обстановка в страната и дебатите около проекта на нова Конституция, като заяви, че премиерът е отговорил на очакванията на хората и въпросът е, какво ще се направи и колко време ще продължи сегашната ситуация. „След като сега не могат да постигнат съгласие политическите сили, колко време ще продължи едно Велико народно събрание. През това време някой трябва да се грижи за хората“, каза Димитров.

„Мечтата на мнозина депутати мандатът да бъде пожизнен и онаследяем е напът да се случи, ако започне едно ВНС, което не се знае кога ще се саморазпусне. Не знам и този кабинет, който ще бъде, колкото време ще продължава да действа. Очаквам сега след като се внесе проектът, и всяка политическа сила извън и вътре в парламента също да внесе такъв. Дано не стане така, че има едно ВНС, в което всеки обсъжда нови идеи и вече при постигнато съгласие да има ново начало“, добави екоминистърът.

Според него проблемът е, че не е много ясно дали след като бъде „отворена“ Конституцията, ще може след това да бъде „затворена“. Не е известно и дали резултатът няма да е по-лош от това, което е в момента, каза още Димитров и изрази опасения, че едва ли по текстовете ще бъде постигнато съгласие.

По въпроса за предложението за въвеждане на задължителна военна служба министърът посочи, че ако се вдигне заплатата на 3000 лв., ще има конкурс за желаещи да влязат да работят. „Хубаво е да има и задължителна военна служба, но има много различни форми за придобиване на навици и военни умения. Трябва да се разисква дали хората са съгласни, или не“, каза още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
"Емил Димитров: Очаква ни водна криза в случай на големи суши"Каква мисъл, какво проникновение, каква желязна логика!Този да не е наследник на Нострадамус?Титан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Не е само до строене на заводи (има нужда от такива със сигурност). Нужна е цялостна стратегия за водохващане на всички възможни притоци и вливането им в язовирите, ремонтиране на сегашните. Още през 50-60 г. на миналия век хидроложката гилдия е направила изключително добри изследвания и разчети за управление на водните ресурси в България стига някой да се поинтересува и да ги приложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хи хи ... няма глобално затопляне и засушаване ... :))) ... трябва да мислим къде ще се строят заводи за обезсоляване на вода за да има за напояване и пиене . всички малко по на юг от нас имат по един-два и си строят нови ... според Импа и 400 квалитетни учени такова животно нема , ама язовирите се изпразват ... пазят водата само за пиене вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още