IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Коронавирусът ще се отрази тежко на икономиката, заетостта и инфлацията

Но освен рисковете за растежа като цяло, ръководството на банката се притеснява и за финансовата система, става ясно от протокола от последната среща

22:10 | 19.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на Федералния резерв е отчело съживяването на потребителските разходи по време на последната си среща, но остава на мнение, че пътят до пълното възстановяване ще зависи от ограничаването на вируса. Това става ясно от протокола от заседанието на Федералната комисия по отворените пазари на Фед от 28-29 юли.

По време на последната си среща ръководството на централната банка гласува за запазване на краткосрочните лихвени проценти на ниво от почти нула, посочвайки, че икономиката все още е далеч от предпандемичното си състояние. 

Според членовете на комисията „продължаващата здравна криза ще се отрази тежко на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява значителен риск за икономическите прогнози в средносрочен план“, съобщава CNBC.

Заради значителния ефект на вируса върху икономиката членовете на комисията очакват да се запази настоящата овърнайт лихва в диапазона 0-0,25% докато не е сигурно, че икономиката е преодоляла последните събития около коронавирусната пандемия и е напът да постигне целите за максимална заетост и ценова стабилност.

Американският брутен вътрешен продукт се срина с рекордните 32,9% през второто тримесечие заради ефектите от пандемията. Завръщането към растежа обаче се очаква през третото тримесечие, въпреки че новият пик на болните от коронавирус хвърля сянка върху очакванията за това колко силно ще е възстановяването.

Но освен рисковете за растежа като цяло, ръководството на Фед се притеснява и за тези за финансовата система.

Въпреки че управителят Джером Пауъл и други представители на Фед вече заявиха, че банките и свързаните с тях институции са в относително стабилно състояние, то членовете на комисията по време на срещата посочват, че се притесняват дали това няма да се промени, ако разпространението на вируса продължи и някои по-лоши сценарии за бъдещето се осъществят.

Ръководството на централната банка също така се притеснява и за все по-разрастващи се публичен дълг.

В момента федералното правителство на САЩ е задлъжняло с 26,6 трлн. долара, което е ръст от над 3 трлн. долара само по време на пандемията, тъй като Конгресът и Белия дом побързаха да отпуснат помощи за засегнатите от последствията на блокадите в страната. Това от своя страна съвпадна и със засилен интерес към пазара на държавни ценни книжа, като според членове на комисията засиленото издаване на облигации „може да има отражения върху функционирането на пазара“.

Освен причините зад решението за паричната политика от последната среща инвеститорите са фокусирани и върху търсенето на насоки за бъдещето или за бъдеща промяна на лихвените проценти, както и за възможността от използване на покупка на облигации като средство за контролиране на доходността по държавните ценни книжа.

По време на пресконференцията след срещата през юли Джером Пауъл заяви, че пътят напред за икономиката е „изключително несигурен“ и ще зависи от ограничаването на вируса. Резултатите на този фронт обаче за момента са смесени, като инфекциите се увеличават в няколко американски щата, което може да отслаби възстановяването на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей тва е, щом "глобалната шашма на ФЕД" удари Китай, Расия и всички там по веригата, смятай къде е ФЕД и къде са всички тия поплювковци... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ее, дедо Дони, ако спечели пак, че има и коронобесие,и помпобесие, и колтбесие, и калашникобесие, и гранатобесие -въобще всебесие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
мдаам , засега глобалната шашма наречена пандемия не даде очакваните от ФЕД резултати ... за кога беше поръчана втората "вълна" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още