IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията на Фед изтриха ръстовете на водещите индекси в САЩ

Златото отписа по-осезаемите 3,2% от стойността си до 1946 долара за тройунция

23:30 | 19.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските водещи индекси завършиха борсовата сесия в сряда на отрицателна територия, изтривайки по-голяма част от ръстовете си от предната сесия, след като станаха ясни притесненията на Федералния резерв за състоянието на американската икономика от последната среща на ръководството му, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши с понижение от 0,3% до 27 692,88 пункта. Широкият измерител S&P 500 на свой ред отписа 0,4% до 3374,85 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се раздели с 0,6% до ниво от 11 146,46 пункта.

Според членовете на Федералната комисия по отворените пазари „продължаващата здравна криза ще се отрази тежко на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява значителен риск за икономическите прогнози в средносрочен план“, показва протоколът от последната й среща на 28-29 юли.

На нея централната банка остави без промяна лихвените проценти, посочвайки, че икономиката на САЩ все още се нуждае от парична подкрепа.

Коментарите събориха S&P 500 от рекорда му в рамките на сесията, достигнат по-рано през деня. Dow и Nasdaq също преминаха на отрицателна територия след публикуването на протокола.

По-рано в рамките на сесията водещите индекси записаха ръстове, като технологичният гигант Apple стана първата публично търгувана компания с пазарна капитализация от 2 трлн. долара. Само от началото на тази година стойността на книжата й поскъпна с близо 60%  и акциите й бяха едни от основните двигатели за възстановяването на пазара от коронавирусното му дъно през март.

Книжата на компанията завършиха сесията с ръст в стойността от 0,13% до 462,83 долара и пазарна капитализация от 1,98 трлн. долара.

Акциите на търговеца на дребно Target също поскъпнаха с близо 13%, след като компанията отчете ръст на печалбата и продажбите през изминалото тримесечие. Дигиталните продажби са се увеличили със 197% спрямо същия период на миналата година.

Днешната търговия е факт, след като във вторник S&P 500 достигна нов рекорд, подобрявайки представянето си от 19 февруари и потвърждавайки началото на нов бичи пазар. Nasdaq Composite също отчете рекордно представяне по време на вчерашната търговия.

Новите случаи на коранивурс в САЩ остават във фокуса на инвеститорите. Макар че ръстът намалява, завръщането на учениците и студентите в клас се превръща в причина за тревога. Някои университети в страната вече обявиха, че преминават на изцяло онлайн обучение заради пандемията.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи леко. Американският сорт WTI се раздели с 0,09% до 42,85 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент поевтиня с 0,4% до 45,27 долара за барел.

Златото отписа по-осезаемите 3,2% от стойността си до 1946 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 0,683% и 1,424%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се увеличи до 93 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 3 години
САЩ са жертва на грешката на Фед за неправилна емисия на долара.За спасението от нови щети е необходима правилна емисия на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още