IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемните договори за бизнес имоти във Великобритания се скъсяват

Пандемията променя баланса на силите във вреда на собствениците, сочат данни

10:17 | 20.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Наемните договори за бизнес имоти във Великобритания стават по-къси и по-гъвкави, тъй като собствениците са принудени да правят отстъпки на силно пострадали наематели заради коронавирусната криза, пише Financial Times.

Средната дължина на наемен договор за наемател на бизнес имот, включително търговски обекти и компании, заемащи офис площи, е намаляла с десет месеца между февруари и юни до 27 месеца, сочат данни на имотната компания Re-Leased.

Спадът предлага по-голяма свобода на действие на наемателите, много от които пострадаха от икономическите последици от пандемията. Но за имотните компании по-кратките наемни договори означават по-малко сигурност за бъдещите парични потоци, на които те и инвеститорите им разчитат.

По-кратките наемни договори „са риск за собствениците на имоти заради несигурността на бъдещата заетост и паричния поток“, коментира Калеб Дун, анализатор на бизнес имотите в компанията Re-Leased.

Пандемията разкри обтегнатите в някои случаи отношения във Великобритания между собствениците на бизнес имоти и техните наематели, при които първите в исторически план са в по-силна позиция.

Заради наложените от правителството блокади през пролетта, а сега и тежката рецесия наематели са отложили плащането на наеми за около 1,5 млрд. паунда на тримесечие от март насам, сочат данни на Remit Consulting.

Компаниите за търговия на дребно са платили само половината от наема си от март насам, показват още данните.
В резултат на това все повече собственици на имоти проучват варианта за обвързани с оборота наемни договори, които свързват нивото на наема с продажбите, които наемателите генерират от магазините си. Capital & Counties, собственик на пазара Covent Garden в Лондон, и Hammerson са сред големите собственици на търговски обекти, които обмислят подобни действия.

Но наематели, които не са получили някои отстъпки, се стремят да постигнат по-голям ливъридж чрез инициирането на процес по несъстоятелност.

Ходът е начин за преструктуриране на наемни договори, за да се гарантира оцеляването на наемателя, но собствениците се оплакват, че някои компании се възползват от процеса, за да си издействат по-голямо намаляване на наемите си.

Британската имотна федерация, която представлява собствениците на имоти, се намеси в дебата.

„Подкрепяме изначалната цел и спасителния  характер на доброволния процес по несъстоятелност – да подкрепи изпаднал в затруднение бизнес да създаде устойчива стратегия за възстановяване“, отбеляза Мелани Лийч, главен изпълнителен директор на федерацията. „Днес доброволният процес по несъстоятелност все повече се използва като оръжие, преговорна тактика в конферентните зали за платежоспособни бизнеси, които искат да развалят свободно договорени наемни договори със собственици на имоти“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още