IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея се готви за нова петилетка на фона на задъхващата се икономика

Конгрес през януари ще зададе плана за развитие на страната през следващите пет години, обяви Ким Чен Ун

14:46 | 20.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Севернокорейската управляваща партия ще проведе следващата година конгрес, на който ще бъде договорен нов петгодишен план за бъдещето на страната, съобщават държавни медии. Решението бе обявено, след като по време на срещата бяха установени сериозни забавяния в подобряването на държавната икономика и жизнения стандарт.

Пленарното заседание на севернокорейската Работническа партия насрочи конгреса за януари, като на него трябва да бъде зададена „правилна линия за борба и стратегически и тактически политики“, след като бъдат анализирани уроците от последната петилетка, съобщава държавната информационна агенция KCNA, цитирана от Ройтерс.

В момента страната трябва да се справя с редица международни санкции на фона на последствия от скорошни тежки наводнения и икономически щети от мерките за ограничаването на коронавируса.

Северна Корея е била изправена пред „неочаквани и неминуеми предизвикателства от различни аспекти“, заяви лидерът Ким Чен Ун в реч по време на срещата, съобщава още KCNA.

Целите за подобряването на икономиката пък бяха „сериозно забавени, а жизненият стандарт на хората не бе подобрен значително“, цитира още  KCNA.

Въпреки че последните съобщения не уточняват какво може да включват новите планове, споменаването на работата на одитна комисия намеква, че може да става въпрос за нов натиск върху хората, заети с някакъв вит частна икономическа дейност, за предоставяне на ресурси на държавата. Това посочва Бенджамин Катцеф Силберщайн, експерт по икономическите въпроси на Северна Корея към американския аналитичен център Stimson Center.

„Одитът често пъти е кодова дума за повече контрол върху финансовите въпроси на отделни органи, институции, предприятия“, посочва той. „И този надзор, от своя страна, често води до това държавата да търси повече пари и ресурси“, допълва Силберщайн.

Ким Чен Ун обяви първия петгодишен икономически план за страната от 80-те години насам на последния конгрес на управляващата партия през 2016 г. На него той също така обеща да не използва ядрено оръжие, освен ако суверенитета на страната не се окаже застрашен от други държави с ядрен арсенал.

Миналата година Ким обеща и пробив в кампанията на страната за постигането на самодостатъчна икономика на фона на затягащи се санкции, целящи да ограничат ядрената и ракетната ѝ програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Пълна блокада има над Северна Корея .. и пак нищо чудно да са по-добре и от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още