IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Тръмп не защити Америка. Това е непростимо

Страстен, енергичен, изпълнен с неотложност - кандидатът на демократите изненада с най-важната си досега реч

08:49 | 21.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Семейство Обама вече се изказа, както и  Бил Клинтън и Камала Харис, и дори Джими Картър беше предал съобщението си чрез видео конферентна връзка, а сега беше ред на най-важния човек сред американските демократи. Конвенцията за номинация завърши с реч на Джо Байдън. По този начин партията започва горещата фаза на предизборната кампания преди американците да изберат своя нов президент на 3 ноември.

Ако беше произнесъл тази реч пред публика в зала, какъвто бе първоначално планът, тогава в крайна сметка в края ѝ силна и колективна въздишка щеше да премине през редиците на демократите. Въздишка на облекчение.

Без преувеличение може да се каже, че Джо Байдън изнесе в четвъртък вечерта реч, която надхвърли повечето очаквания. Тя беше страстна, енергична и с неотложност, която подхождаше на момента, в който демократите - и не само тях - смятат, че предстои да влязат в президентските избори: много есхатологичен момент.

77-годишният кандидат на демократическата партия прозвуча по-различно, когато произнесе речта си за номинацията, отколкото по-рано, когато се появи в първичната група, където често изглеждаше уморен, объркан и изгубен, дори по време на изказвания, когато четеше телепромтера. И звучеше много различно от карикатурата, която Доналд Тръмп и неговият екип от кампанията обрисуваха за него през последните месеци.

За Байдън вероятно допълнителен плюс беше фактът, че тази виртуална партийна конференция се провежда без обичайния спектакъл: без балони и изкуствен дим и светлини, без аплодисменти и наздравици, без глупави шапки в публиката. Нищо от това не би съответствало на тона, който Байдън зададе в речта си за номинация.

Този тон направи впечатление и в първите минути от 30-минутната му реч. "Сегашният президент прекалено дълго загърна Америка в мрак", каза Байдън. "Прекалено много гняв, твърде много разделение. Тук и сега аз ви давам думата си, че ако ми поверите президентския пост, ще заложа на най-добрите от нас, не на най-лошите. Аз ще бъда съюзник на светлината, не на мрака. И не се съмнявайте, ние ще преодолеем този тъмен период в Америка", заяви 77-годишният Байдън.

Той използва грандиозното събитие, за да представи своята визия за бъдещето на страната. Изказванията на кандидатите за президенти традиционно са поантите на предизборната кампания в САЩ. Като президент той ще даде обещание на американците, каза Байдън: „Ще защитя Америка, ще защитавам от всяка атака - видима или невидима - винаги, без изключение, всеки път“.

В същото време той атестира на действащия президент Тръмп огромни пропуски в рамките на пандемията на коронавируса. "Нашият настоящ президент се провали в най-основното си задължение към нацията. Той не ни защити. Той не защити Америка", каза Байдън. "Това е непростимо”.

Коронакризата ще остане централна тема в кампанията

Кандидатът оплака повечето от 170 000 американски жертви на пандемията и обвини Тръмп, че все още няма план как да поеме кризата под контрол. И до днес републиканецът не бил разбрал, че икономиката няма да се възстанови и училищата не могат да бъдат отворени безопасно, докато той не се справи с вируса.

Тръмп вече имаше изява вечерта и атакува остро конкурента си. "Това е най-лошият ви кошмар", каза републиканецът по време на кампания в близост до родното място на Байдън в щата Пенсилвания. За "половин век" дългогодишният сенатор и бивш вицепрезидент бил участвал в "разпродажбата на страната ни" и помагал на други държави да "откраднат нашите работни места".

В продължение на три десетилетия Байдън беше сенатор от Делауер, преди да бъде избран за вицепрезидент на Барак Обама. Номинацията на Демократическата партия за президент беше негова цел в продължение на повече от 30 години, през които той се кандидатира за нея три пъти - през 1988 г., през 2008 г. и през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
ето сега ако сайта е на ниво, ще бъдеш отново баннат за сеене на расизъм. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Мисля, че САЩ са на прагът на пълна катастрофа. както и да завършат изборите - все е зле - при нова победа на великият човек, демократическата *** ще се опита да го свали със сила, бандитите пак ще плъзнат по улиците и ще обърнат американските градове на бойно поле. Ако спечели сенилният му опонент, ще започне вече съвсем необуздан терор срещу всеки инакомислещ, терор на черните срещу бeлите, на изкълченяците срещу нормалните хора, на политкоректните срещу свободните. Неминуемо той ще ескалира до такава степен, че подтистнатото мнозинство рано или късно ще грабне оръжието, за да се защити. Градовете на Америка - и сега много от тях пострадали, ще бъдат в огромната си част сринати и опожарени, насилието, вандализмът ще станат новото нормално, хората ще бягат масово, бизнесът ще бъде тотално съсипан. И да - до голяма степен и Тръмп е виновен, защото 4 години не посмя да действа решително, заради прекалено голямата си вяра в "демокрацията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Прав е. Тръмп не взе нужните мерки, за да защити САЩ от втората и ного по-опустошителна вълна но коронавирусът. Трябваше без никакво колебание да прати армията и националната гвардия, за да смажат безкомпромисно и с всички възможни средства, включително с оръжие, бандитско-мародерските "протести", подкокоросвани именно от престъпната клика на "демократите". Трябваше да разпореди незабавните арести и съд за държавна измяна на всеки мерзавец-кмет или губернатор, който откаже да сътрудничи на властта, но застане на страната на бунтовниците и мародерите.Тръмп е свестен и честен човек - но не разбира, че демократическите средства са безсилни пред такава престъпна организация - която контролира и хвърля срещу държавата, закона и обществения ред милиони озверели бандити. Как можа да се допусне полицейски управления да бъдат изоставяни и опожарявани от бунтовници? Каква държава е това? - те трябваше да бъдат посрещани с шмайзери и картечници и после трупищата им да бъдат изривани направо с булдозери. Случващото се в САЩ доказва само пълната катастрофа на западния либерастки модел, която ще доведе до крах на т.нар. "развит свят". Там където държавата е по-слаба от сгaнта, то държавата неминуемо е обречена на гибел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 3 години
Страстен, енергичен, изпълнен с неотложност... вероятно сенилен... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още