IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как електроенергийният пазар в Калифорния потъна в мрак?

След като наложи режим на тока, иновативният американски щат „изключи“ и виртуалните залози за цената на електроенергията

15:04 | 21.08.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Жегата продължава да задушава щата Калифорния, а в град Фолсъм операторите на огромната щатска електроразпределителна мрежа бяха изправени пред обезпокоителен въпрос: дали търговците влошават разрастващата се криза при енергията?

Това, което мрежовият оператор направи на фона на хаоса тази гореща неделя, смая света на търговията с енергия. По безпрецедентен начин компанията „дръпна шалтера“ на един неясен ъгъл от пазара на електроенергия, където спекулантите могат да извличат полза в динамиката между търсенето и предлагането, пише Bloomberg. 

В края на миналата седмица част от Калифорния остана без електричество в петък и в събота вечер. Горещата вълна, която удари щата, доведе до свръхконсумация на електричество, най-вече за охлаждане. След няколко апела към потребителите да намалят потреблението си в крайна сметка в петък вечерта местните власти бяха принудени да въведат временен режим, който остави милиони домакинства без ток с часове при температури от над 40 градуса по Целзий. Същото се случи и на следващия ден.

Калифорния от години е пример за преход от изкопаеми към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като през 2018 над 30% от производството на ток в щата идва от тях. Паралелно с това върви масово затваряне на въглищните централи. Това обаче има своята цена - от 2011 г. насам електроенергията в щата поскъпва 6 пъти по-бързо спрямо останалата част на САЩ. И именно, за да не повишат още повече сметките на потребителите, местният мрежови оператор държи твърде малък резерв от мощности, който да се включва в ситуации като тази от уикенда.

Виртуалните залози

Все още никой не твърди, че манипулацията на пазара е близка до това, в което Enron и други като нея са обвинявани за прекъсванията в захранването преди две десетилетия. Тогава, октомври 1999 г., се оказва повратна точка в историята на Enron, когато е даден старт на Enron Online - интернет базираната система за търговия на едро с електроенергия, която допринася най-много за славата на компанията през следващите няколко години. Корпорацията се превръща най-вече в търговска фирма, за което говорят и данните от третото тримесечие на 2001 г., когато 90% от приходите ѝ идват от търговия. Освен това компанията е пионер на енергийната дерегулация в САЩ - чрез лобиране на различни нива дружеството се заема да освободи пазара в национален мащаб, надявайки се да спечели от по-либералната търговия. Нещата рязко се променят, когато в края на 2001 г. стават ясни някои от тайните на Enron - завишаване на печалбите, извънбалансови партньорства и конфликт на интереси в ръководството. Всичко това кара инвеститорите а се отдръпнат, цената на акциите се срива на практика до нулата, а компанията обявява най-големия фалит в историята на САЩ с активи от 49 млрд. долара и поне 16,8 млрд. долара задължения. Това унищожава и спестяванията на болшинството служители на компанията, чиито пенсионен фонд е инвестирал предимно в акции на Enron, докато ръководството успява да спаси част от средствата си чрез специални пенсионни схеми.

Сега, прекъсването на търговията с електроенергия може да предостави на мрежовите оператори по-ясна картина за това какво се случва на физическия пазар, заяви в понеделник вицепрезидентът по пазарна политика на калифорнийския оператор Марк Ротледър.

В същото време Калифорнийският независим системен оператор продължава да се бори със ситуацията и да разбере какво точно се обърка. А трейдърите на електроенергия и анализаторите все още се питат защо пазарът остава заключен пети ден поред.

Пазарът на електроенергия в Калифорния всъщност е плетеница от много пазари. Там има пазари за физическа енергия, където фирмите търгуват с енергия за действителна доставка навсякъде от на всеки 5 минути до цял ден напред. Съществуват и финансови пазари, създадени да позволяват на компаниите за комунални услуги да хеджират разходите си и да защитят домовете и предприятията, които обслужват, от променливи промени в цените на електроенергията.

Сключените от мрежовия оператор трансакции, наречени виртуално наддаване, включват търговци, които залагат на разликата - или на спреда - между от сегмент „ден напред“ и цената на енергията, когато реално бива доставена. Тези финансови операции също помагат да се сигнализира на мрежовия оператор, когато са налице крайни дисбаланси в търсенето и предлагането.

Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Да бе - купуваме въглищният ток на Турция, който няма нито СО2 данък, нито е инвестирал в екология като нас. Така че ЕС поставя нашите централи в неконкурентна позиция пред Турските /уж обмислят денък СО2 на границата но от СТО /Св.търг.организация/ ще осъдят ЕС, ако ги въведат най-вероятно. Що се отнася до Германия, да тя изнася в 12 часа на обед ток без пари, но внася от Полша /въглища/ и Франция /атом/, когато не и достига и ако Полща и Франция станат като Германия, последните ще стоят без ток повече от Калифорния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 3 години
Щяхме да строим АЕЦ Белене за продадохме скъпия и ток на Турция. Вместо това, сега купуваме евтин ток от ВЕИ в Турция. Износът ни намалява заради високите цени. Оказва се че е по-евтино да си внесем ток, отколкото да си го произведем сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 3 години
А защо точно в Калифорния? Защото карат през просото. В Германия делът на ВЕИ е почти двойно по-голям - над 50% тази година, но нямат тези проблеми. Даже по всяко време на годината са нетни износители на ток. Колкото повече възобновяеми източници свързват към мрежата, толкова повече ток изнасят. Следователно проблемът не е в делът на възобновяемите източници.Типичен пример е България. Щяхме да строим АЕЦ Белене, за да продаваме скъпия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Идеално е в Калифорния, топла бира, сурови кебапчета и потни мадами! Идеалът на ВЕИ-либерастите-вегани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Добре че Бай Тошо е движил бързо нещата с 5 и 6 блок на Козлодуй, че да мой да коментираме как е било тогава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
"Всеки пазар може да бъде манипулиран, но такъв тип поведение веднага би било разкрито", посочи Бентли, добавяйки: Хората ще забележат аномалиите. Никой не може да го направи подобно нещо и да не бъде хванат. - Това е цитат от края на статията.България - не само че се правят такива манипулации на енергийната борса, а даже и никой не може да ги "хване"! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
несъществената разлика е , че у нас продължи по схемата 3:1 и 2:2 от 1984 до 1992 - целогодишно . пък в калифорния дърпат шалтера на част от щатът за по час-два в продължение на няколко дни и то по време на най-голямата жега от столетие насам ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Кое било общото между българския комунизъм и американския капитализъм: режимът на тока :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Спомням си, как едно време - кога имахме режим на тока, ни даваха за пример америката, къде с години тока не бил спирал. А те да вземат да превърнат електричеството в пазар и да пуснат спекуланти него. Честито да им е енергийния преход :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още