IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След "Света София" Ердоган превърна още една историческа църква в джамия

Църквата "Христос Спасител" в Хора е една от най-известните византийски сгради в Истанбул

15:08 | 21.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган превърна историческата църква „Христос Спасител“ в Хора, една от най-известните византийски сгради в Истанбул, в джамия. Това се случва един месец след отварянето на прочутата „Света София“ за мюсюлмански богомолци, предава Ройтерс.

Средновековната църква „Христос Спасител“, построена близо до стените на стария град Константинопол, съдържа византийски мозайки от 14-и век и френски, изобразяващи сцени от библейски истории.

Те са замазани след като градът е превзет от османците през 1453 г., но отново бяха показани, когато, подобно на „Света София“, сградата беше превърната в музей от светската турска република преди повече от 70 години.

Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието има корени в политическия ислям, се представя като защитник на набожните мюсюлмани в Турция и миналия месец се присъедини към десетки хиляди богомолци в първите молитви в „Света София“ от 86 години насам.

Ходът беше остро критикуван от църковните водачи и някои западни страни, които заявиха, че превръщането на „Света София“ в място изключително за мюсюлмански богомолци може да задълбочи религиозните разделения.

Миналата година турски съд отмени решение на правителството от 1945 г. за превръщането на „Христос Спасител“, известна също като Карие на турски, в музей, управляван от министерството на образованието.

В петък в указ, подписан от Ердоган и публикуван в турския Държавен вестник, се посочваше, че „управлението на джамията Карие е предадено на Управлението по религиозните въпроси и джамията е отворена за богомолци“.

Църква е построена за първи път на мястото през 4-и век, но повечето съществуващи сгради датират от храм от 11-и век, който отчасти е бил възстановен 200 години по-късно след земетресение.

В указа на Ердоган от петък не се посочва кога ще се проведат първите мюсюлмански молитви в „Христос Спасител“ и какво ще се случи с християнските произведения на изкуството там.

В „Света София“ бяха спуснати завеси пред образ на Дева Мария и малкия Исус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Абсолютно си прав! Много съжалявам за Света София и за втория прецедент с друга християнска църква. Говореше се от няколко месеца, че Ердоган ще направи това, а държавниците и организациите в православните държави се правеха на три и половина. Единствено слаба (чоже би) съпротива оказаха Русия и Гърция. Питах се защо у нас не заработи този рефлекс сред мнозината често гостуващи по медиите с претенции спациалисти, защо БПЦ не реагира, защо БМБ, който се хвали с приятелството си с Ердоган, НЕ ПРОИЗНЕСЕ поне веднъж този въпрос като проблем. Сега вече е станало. Въпреки това може да се помисли за ответни мерки.Слушам, че гърците се готвят да бойкотират (избягват) посещенията в някои музеи в Истанбул на техни туристи. НИЕ НИЩО - все едно, че няма такъв въпрос. Все едно, че сме се отрекли от православната вяра и достойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Е тя Европа е за ЛГБТ, тия неща не я вълнуват...Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още