IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Очакваното V-образно възстановяване става U или дори W-образно

Еуфорията на Wall Street неглижира проблемите на Main Street, смята икономистът

21:15 | 21.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Нуриел Рубини. Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната икономика е изправена пред риск от бавно възстановяване или дори друг спад по пътя, освен ако не бъде намерена ваксина, смята американският икономист Нуриел Рубини.

В интервю за телевизия Bloomberg в петък Рубини прогнозира, че формата на възстановяването, която някои прогнозират да бъде V-образна, „се превръща в U-образна, а тя от своя страна може да се превърне в W-образна, ако не намерим ваксина и нямаме достатъчно стимули".

Изпълнителният директор на Roubini Macro Associates Inc. подчерта освен това, че възстановяването на Wall Street не означава, че реалната икономика се подобрява. "Main Street изпитва трудности", каза той, като обясни, че това, което е добро за Wall Street, не е такова за Main Street. Икономистът обясни, че Wall Street представлява големия бизнес и големите банки, докато Main Street се отнася за служителите, домакинствата и малкия бизнес.

Неотдавнашно възобновяване на случаите на коронавирус в световен мащаб възпрепятства възстановяването, което се наблюдаваше при отмяната на блокадите. Високочестотните измерватели показват, че възстановяването на икономическата активност се забавя в развитите страни и дори се обърна в някои европейски страни.

Рубини, който предупреди през 2006 г., че пазарът на жилища в САЩ скоро ще се срине, подчерта, че възраждането на COVID-19 в Европа може да означава и нова вълна от безработица. Все пак европейските служители се радват на много по-добри политики за защита на работните им места в сравнение с тези в САЩ, каза той.

„Европейската система за по-голямо социално сближаване дава по-добри икономически резултати от тази на Съединените щати, която е просто капитализъм на Дивия запад“, казва Рубини. „Ето защо равнището на безработица едва се повиши в Германия или дори в Италия, докато в САЩ имахме двуцифрено ниво на безработица и всъщност дори още по-лошо, като се има предвид недостатъчното използване на потенциала на служителите и т.н.“, коментира той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
накрая може да се окаже L- образно, кой знае....... пожелателното мислене и безкрайното печатане на пари от въздуха не са най-добрите рецепти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
След такова истерично печатане илюзията възтановяване скоро съвсем ще избледнее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Рубини: Очакваното V-образно възстановяване става U или дори W-образно След спящият Джо: SS образно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още