IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад анонса на предполагаемото турско газово находище

С подобни патриотични “добри новини” турският президент иска да спечели време и да отвлече вниманието от проблемите на страната

21:40 | 21.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT</em></p>

Снимка: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Религиозната реторика е неразделна част от стандартния репертоар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. През тази седмица той дори се възползва от християнството, съзнателно или несъзнателно. Подобно на Исус Христос, Ердоган заговори за "добра новина", която искаше да съобщи в петък.

Подборът на думи не бива да се разбира погрешно като знак за междурелигиозна солидарност. Защото напоследък  в тази област правителството предпочита по-скоро конфронтацията. В петък сутринта стана ясно, че известната хилядолетна византийска църква "Христос Спасител" в квартал Хо̀ра в Истанбул - възстановена след Втората световна война като един от най-красивите образци православната архитектура и изкуство, е превърната отново в джамия - по заповед на религиозния орган Diyanet - както “Света София” преди няколко седмици, пише в свой анализ за Die Welt Марион Зендкер.

Месианското съобщение на Ердоган няма нищо общо с религията, а по-скоро с пари: Турската лира, която в момента губи стойност почти всеки ден, се стабилизира в продължение на два дни в отговор на съобщението. Компании, близки до Ердоган, дори отчитат печалби.

 Преди президентът да застане пред камерите в петък, той отиде на обедна молитва - в джамията “Еюп Султан” в Истанбул, която е важна за мюсюлманите по целия свят. В Османската империя султаните се молели тук, преди да тръгнат на война.

 Е, Ердоган не обяви военна операция след молитвата, а се похвали с новината за победа: „Нашият Бог отвори врата за безпрецедентно богатство за нас!“. Под всичко това той има предвид газово находище в Черно море, което беше открито още през 2004 г. Ердоган обяви, че това ще направи Турция по-независима от чужбина.

 Според известния турски журналист Мурат Йеткин Турция би могла да следва друга стратегия: „Ако„ добрата новина “е природният газ в Черно море, означава ли това, че Истанбулският канал сега е необходим заради движението на танкерите?“, написа той в Twitter. Наблюдатели от Анкара също подозират, че „добрата новина“ е пропаганда за осъществяването на спорния строителен проект, чрез който в Истанбул трябва да се създаде един вид втори Босфор.

 Ердоган не обели и дума за това в петък. Той обаче даде конкретни данни за размера на най-новото богатство на Турция: „Нашият сондажен кораб „Фатих “е открил 320 милиарда кубически метра запаси от природен газ. Надявам се, че ще има повече“. Трудно е да се каже дали данните са правилни. Енергийният експерт Илиас Цагас от университета “Гринуич” в Лондон настоява за предпазливост: „По-скоро бих се доверил на голяма компания, отколкото на извратен политик“.

Природният газ се среща в много области по света, но често е много дълбоко в земните недра, което прави извличането му изключително скъпо. 

Така че, за да печели пари от новото газово находище, турската държава, която от около две години изпитва ликвидни проблеми, първо ще трябва да инвестира. Освен това изобщо не е ясно дали на Турция дори ще ѝ бъде разрешено да сондира в Черно море. Близки държави като Румъния, Унгария и най-вече Русия ще имат претенции за това. Косвено са представени и САЩ: американската група Exxon има права върху областта, за която претендира Ердоган.

Независимо от това Ердоган обяви, че ще започне „веднага“: „Целта е да снабдяваме страната ни с черноморски газ през 2023 г.“ Това е патриотичен анонс, тъй като през 2023 г. републиката ще отбележи своя 100-и рожден ден. И Ердоган би искал да отпразнува това като президент. Юбилейната година отдавна е неговият мечтан политически финал. За да стигне до там обаче, ще трябва да измисли нещо.

Имиджът му, и този на неговата партия ПСР, намаляват от седмици, икономиката се влошава почти постоянно и все повече и повече хора в страната и в правителството са недоволни от Ердоган. За да спечели време са нужни „добри новини“ като тази за откриването на газта. Обявлението продължава стратегията за отвличане на вниманието, която включва трансформацията на Света София и военните маневри в Егейско море. Но има още много време до 2023 година. Може би повече време, отколкото диверсии има на разположение Ердоган. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
изобщо не е ясно дали на Турция дори ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
От статията ли е, от превода ли... Но откога Унгария е съседна държава на Турция, Черноморска държава, че пък даже и дали щяла да й разреши да сондира?Иначе съм съгласен с основната линия за печелене на време - Бойко за 7-8 месеца, цяло ВНС вече иска да свиква. А Султанът има още 3 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Доколко въобще си заслужават напъните за 320 млрд метра газ на 4 километра под земята? Русия ако има интерес, това ще е само за да прецака тоя самозабравил се талибан. За сравнение - годишният добив на Газпром е 500 млрд метра. Тоест това дълбоко находище не само че е със съмнителна икономическа изгода, но и ве е "огромно", но е по-скоро кежаво и незначително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още