IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата вирусна вълна в Европа изглежда по-малко смъртоносна този път

Въпреки това страните не трябва да развиват фаливо усещане за сигурност, предупреждава проф. Греъм Коук от Кралския колеж в Лондон

14:00 | 22.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на коронавирусните инфекции отново расте в Европа, но според последните данни смъртността е значително по-малка.

Благодарение на засиленото тестване болестта се хваща по-рано и за разлика от пиковете през март и април властите се справят по-добре с предпазването на възрастните и уязвимите групи от населението. На това мнение поне са международни учени, цитирани от Bloomberg.

През изминалата седмица Франция и Испания отчитат най-голям брой нови случаи от април насам, в Италия увеличението е най-значителното от май, а в Германия броят на новозаразени за ден се е удвоил през последните седмици.

Но този път броят на фаталните случаи не расте със същия темп, както по-рано – поне засега.

„По-добрият достъп до тестове вероятно е основната причина, особено когато хората са по-запознати със симптомите“, смята Джон Форд, преподавател по обществено здраве в Университета в Кеймбридж.

Голяма част от новите случаи идват от млади хора, които са пътували или излизали с приятели през лятната ваканция, а техните случаи са били без симптоми. Но по-доброто лечение на болестта и подобряване на процедурите по идентификация на смъртни случаи, свързани с коронавируса, помагат за намаляване на нивото на смъртността, допълва Форд.

С постепенното отваряне на икономиките, включително и даването на разрешения за пътувания в повечето страни, властите се готвят и за нов пик на болестта, тъй като хората отново започват да контактуват по-активно помежду си.

Германският канцлер Ангела Меркел, която получи похвали за справянето си с първата фаза на пандемията, посъветва колегите си да избягват нови блокади и призова за координирани действия. Според нея фокусът трябва да е поставен върху конкретни мерки, като употребата на маски, ограничаване дейността на нощните заведения и въвеждане на карантина за завръщащите е от по-силно засегнати от пандемията страни.

По-бързото провеждане на тестове за ваксини също може да е в основата на понижената смъртност. Бюджетни противовъзпалителни препарати като дексаметазона намаляват риска от фатален край при тежко болни пациенти с Covid-19.

В същото време редица държави промениха и методологията си за изчисляване на смъртните случаи вследствие на коронавирус през последните седмици. Броят във Великобритания намаля с над 5000 случая по-рано този месец, след като правителството обяви, че даден смъртен случай ще бъде класифициран като такъв само ако е настъпил до 28 дни след направена положителна проба.

Но тъй като новият пик на болестта е отпреди седмици, а в някои страни и дни, може тепърва да предстои и повишение на смъртността при пациентите. Като се има предвид изоставането на пика при смъртните случаи спрямо този при откритите новозаразени, хората не трябва да развиват фалшиво чувство на сигурност, предупреждава проф. Греъм Коук от Кралския колеж в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
"Но по-доброто лечение на болестта и подобряване на процедурите по идентификация на смъртни случаи, свързани с коронавируса, помагат за намаляване на нивото на смъртността, допълва Форд."Айде да се признае, че от неправилно лечение си отидоха много повече хора (най вече млади), а не от короната толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
стига глупости.смъртността на ковид беше и е нищожно малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 години
То и първата вълна не беше смъртоносна,просто едни хора станаха още по богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
поръчаните от март чували за трупове и маските кво ше ги правите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още