IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целият рекорден добив на злато в Турция ще отиде за централната банка

Производството в един от най-големите световни купувачи на благородния метал се очаква да нарасне с 16% до 44 тона тази година

11:07 | 24.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турция ще произведе рекордно количество злато през тази година и централната банка на страната по всяка вероятност ще го изкупи цялото – при това на рекордна цена.

Производството в един от най-големите световни купувачи на благородния метал се очаква да нарасне с 16% до 44 тона тази година, заяви в интервю Хасан Юджел, ръководител на турската асоциация на компаниите, добиващи злато.

Според закон от 2017 г. централната банка има първото право да купи златото, добито в страната, на преференциални цени. Стойността на златните резерви на Турция достигнаха до рекорден връх през седмицата, завършила на 7 август, но намаля с 5% седмица по-късно – най-големият спад от пет месеца насам. Движението отразява хода на пазарните цени за същия период.

Минути преди 9:30 ч. българско време цената на фючърсите върху благородния метал поевтинява с 0,4% до 1939,30 долара за тройунция.

„Централната банка винаги е била нашият единствен купувач, откакто законът беше променен“, казва Юджел, според когото тази тенденция е малко вероятно да се промени в бъдеще.

Стойността на резервите на централната банка нарасна, въпреки че институцията намали валутните си резерви до 15-годишно дъно в опит да подкрепи отслабващата турска лира.

Турците са сред големите потребители на благородния метал, който се използва като традиционен подарък за семейни празненства. Също така често се използва от търговците на „Капалъ Чарши“ за плащане на наем.

Това помага за поддържането на местното търсене на ниво от около 160 тона през последните 25 години, като по думите на Юджел само потребителите се очаква да закупят около 150 тона.

Турската централна банка в Анкара притежава 538 тона злато в резервите си към края на юни, показват данни на Световния златен съвет. Въпреки че по обеми изостава от страни като САЩ и Германия, турската финансова институция е била най-големият купувач на кюлчетата от началото на годината, прибавяйки около 170 тона към притежанията си. По отношение на потребителското търсене турският пазар е на пето място.

Поскъпването на златото увеличи апетита на местните производители към добива, въпреки че местното търсене се охлади, посочва Юджел, който също така е и главен изпълнителен директор на звеното за добив на злато на Tumad Madencilik AS.

По думите му индустрията в страната е привлякла 6 млрд. долара инвестиции в проучвателна дейност през последните три десетилетия.

Юджел заяви, че канадска компания, чието име не назова, съвместно с Nurol, Guris Holding AS и Calik Holding AS, ще инвестират най-малко 100 млн. долара в регионите Чанаккале и Балъкесир или в провинция Артвин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Поради грешка на Турската централна банка за неправилна емисия на турската лира, в Република Турция възникна стихиен етап на стопанска криза.До 2 часа развитието на кризата в Република Турция може да бъде прекратена, ако Турската централна банка въведе правилна емисия на турската лира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още