IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите и цените на старите жилища в САЩ са били рекордни през юли

Пазарът отвъд океана е преминал фазата на възстановяването и сега се намира във фаза на силен ръст, смятат анализатори

11:14 | 24.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на стари жилища в САЩ са нараснали най-много в историята през юли, тъй като ниските лихви по ипотечните кредити продължават да задвижват пазара на жилищни имоти, който се оказва ключов източник на сила за възстановяването на икономиката, предава Bloomberg.

Финализираните сделки са нараснали с 24,7% спрямо предходния месец и са достигнали годишен темп от 5,86 млн. единици, най-силния темп от края на 2006 г., който отразява широки ръстове във всички части на САЩ, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 5,41 млн. единици. На некоригирана основа цените са скочили с 8,5% спрямо същия период на миналата година, което е най-големият ръст в историята.

„Търсенето на жилища е огромно. Има много области от икономиката, за които трябва да се тревожим, но със сигурност жилищата не са от тях“, коментира Стивън Стенли, главен икономист на Amherst Pierpont Securities. Жилища Жилища

По-ниските лихви по ипотечните кредити, натрупаното търсене и по-големият интерес към пазарите в покрайнините след блокадите по-рано през годината вследствие на пандемията до момента генерират силна инерция на жилищния пазар. Същевременно малките наличности, по-високите офертни цени и самият коронавирус представляват пречки за по-големи ръстове.

„Жилищният пазар премина фазата на възстановяването и сега процъфтява. Ниските лихви по ипотечните кредити привличат повече купувачи към пазара“, казва Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Миналия месец за продажба са били обявени 1,5 млн. съществуващи жилища, което е спад с 21,1% спрямо юли 2019 г. и е четиринадесети пореден годишен спад. Това са най-малките наличности през който и да е юли в историята.

Жилищата за продажба биха били достатъчни за 3,1 месеца при запазване на настоящия темп на продажбите. Цифра под пет месеца е смятана за затегнат пазар.

Средни цени

Имотите са оставали на пазара средно 22 дни, най-краткият времеви интервал в историята, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Средната цена на жилищата е нараснала до исторически връх от 304 100 долара миналия месец спрямо 280 400 долара година по-рано.

Покупките на стари еднофамилни жилища са се увеличили с 23,9%, а продажбите на апартаменти са скочили с близо 32%, показват още данните.

„С осезаемата промяна към работа от разстояние настоящите собственици на имоти търсят по-големи жилища и това ще доведе до вторично ниво на търсене дори през 2021 г.", отбелязва Юн в комюнике.

Продажбите на съществуващи жилища са нараснали във всички четири области на САЩ през юни, включително с 30,5% в западните щати и 19,4% в южните. Темпът на продажби в южните щати, най-голямата област в САЩ, е бил най-силният от май 2006 г. насам. Покупките са се увеличили с 27,5% в Средния запад и са достигнали най-бързия си темп от края на 2006 г. В североизточните щати те са нараснали с 30,6%.

Продажбите на стари жилища съставляват около 90% от американските трансакции и се вземат предвид след финализиране на договора. Данните за продажбите на нови жилища ще бъдат публикувани от министерството на търговията във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Защо ли не се търсят нови?Да не би, ако не ги пръскаш редовно да ги изядат термитите?Или да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още