IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се нуждаят от реалистична стратегия за Русия

Съвместната работа с Путин не трябва да означава примиряване с него, пише Bloomberg в редакционен коментар

08:42 | 28.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на срещата им в Хелзинки през 2018 г. <em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на срещата им в Хелзинки през 2018 г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Предполагаемото отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални подчертава опасностите, пред които са изправени руснаците, които искат да говорят срещу президента Владимир Путин. Това също така е и предупреждение за тези, които в момента протестират в съседен Беларус. Докато Путин остане начело на държавата, Русия ще продължава да представлява сериозна заплаха за демократичните ценности на страните в периферията си и отвъд тях, пише в редакционен коментар Bloomberg.

Наличието на съгласувана стратегия за справяне с тези предизвикателства ще е от ключово значение за следващата американска администрация. Тя трябва да включва директен отговор на провокациите на Путин, увеличавайки цената за руските нарушения, както и заздравяване на връзките на САЩ със своите съюзници в НАТО. САЩ не трябва да изключват сътрудничество с Москва в области от общ интерес, но само когато това засилва собствената им сигурност.

Преди всичко Вашингтон трябва да изпрати ясен сигнал до Путин за това поведение, което САЩ намират за неприемливо. Вместо това политиките на администрацията на Доналд Тръмп се характеризират с непостоянство. От 2017 г. САЩ налага санкции срещу руски граждани и някои правителствени организации по редица причини – от кибератаки през намеса в украинския политически живот до отравянето на руския шпионин  Сергей Скрипал във Великобритания. Но ефектът от тези мерки беше притъпен от съпротивата на Тръмп срещу по-строги наказания, това, че прие отричането на Путин за намеса в президентските избори от 2016 г., както и усилията му за връщането на Русия в Г-7.

Наскоро Тръмп отказа да отговори на разезнавателна информация, според която руски служители са плащали награди на талибани за убити американски военни. САЩ не трябва да прибързват с оценките си, но готовността на президента да застава на страната на версията на Кремъл, а не на собственото си разузнаване, е притеснителна. Най-малкото Белият дом трябва да преустанови комуникацията на високо ниво с Москва, докато проведе обстойно разследване. Ако смъртта на американски военни може да бъде проследена до руски оперативни служители, то САЩ трябва да наложи санкции, които да накарат Путин да съжалява за действията си.

Междувременно Вашингтон трябва да отговори на усилията на Путин да разедини НАТО и да разруши устоите на американската политическа система. Военните и дипломатическите представители на Вашингтон трябва да подсетят своите колеги за американския капацитет за отговор, ако Русия се опита да се намеси в тазгодишните президентски избори.

Следващата администрация във Вашингтон ще трябва да възстанови отношенията с партньорите в НАТО и да работи с тях за модернизирането на оръжейната система на Алианса. САЩ също така трябва да отменят решението на Тръмп да бъдат изтеглени 9000 военни от Германия, което е от полза за Русия за сметка на сигурността на съюзниците.

Също както по време на Студената война САЩ трябва да потърсят начини за намаляване на напрежението и риска от катастрофалното му ескалиране. Русия няма икономическата сила да се конкурира със САЩ, но има най-големият в света ядрен арсенал и по-голям бюджет за отбрана, отколкото която и да е било европейска държава. Удължаването и подсилването на гаранциите на т. нар. договор START – споразумение за намаляване на ядрените оръжия, който трябва да изтече през февруари, също е от съществено значение и за двете държави. Търсенето на сътрудничество в области от съвместен интерес – изменението на климата или космическите пътувания, също биха били логични.

Съвместната работа с Путин обаче не трябва да означава примиряване с него. Постоянната кореспонденция, по-строгите мерки и решителната подкрепа за съюзниците са от съществена необходимост за успешната стратегия. Продължаващото разединение само ще даде нови сили на Путин и неговите подчинени за подкопаването на американската сигурност и тази на света, посочва още Bloomberg в своя редакционен коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
..."десетки милиони" исках да кажа. И откога "пaлячо" е нецензурна дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Инвесторът - аре да се договорим така: докато не пъкнят някакви доказателства за "намесата на Русия" в САЩ-анските избори през 16-а, да спрете да повтаряте тая мантра? Трябва ли да ви напомням, че даже специалният прокурор, турен от "демократите", след като потроши десетки милиарди на данъкоплатците, бе принуден да признае, че няма никакви доказателства за - но въпреки това Тръмп и Русия пак бил виновни !!!Така и за навални - още в първото изречениеп ризнавате, че засегаотравянето е предполагаемо - но същевременно пак изкарвате Вова виновен !!! И защо му е на него да трови тоя безобиден ***? И както казва и Моабитов - за украйно - а какво правиха там САЩ по времето на обонгото? Сам байдън колко милиарди открадна оттам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 3 години
Първият руски коментар на западните претенции по този повод е абсолютно показателен: " празни приказки"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Какво да кажа? -Фейк нюз. Или по-скоро нагнетяване на напражението и изграждане на визия за огромен външен враг за да изглеждат вътрешните проблеми по-малки.Русия притежавала най големият ядрен арсенал. Да не би САЩ да са изхабили техните бомби по време на конфликтите в Югославия и Сирия?Военният бюджет бил по-голям от която и да е европейска държава. А пропуска да спомене че военният бюджет на всички европейски държави е 30 пъти по-голям от този на Русия. Военният бюджет на САЩ е много по-голям от този на Китай и Русия взети заедно, но врага е страшен. Защо зад всяко отравяне стои Путин? Той ли има изгода в момента да отрови Навални?Намеса в украинският политически живот. Те въобще не се намесиха с 5 милиарда. Дали има поне един параграф в статията който да не е тенденциозно написан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още