IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха 14-годишен връх през юли

Ниските лихви по ипотечните кредити стимулират строителен бум в предградията

10:06 | 26.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на нови жилища в САЩ са скочили до най-високото си ниво от близо 14 години през юли, тъй като ниските лихви са помогнали за стимулирането на строителния бум в предградията, предава Bloomberg.

Покупките на нови еднофамилни жилища са нараснали с 13,9% спрямо юни до годишен темп от 901 хил. единици спрямо ревизираните към повишение 791 хил. единици през юни. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за годишен темп на продажби от 790 хил. единици. Средната продажна цена е нараснала със 7,2% на годишна основа до 330 600 долара. Продажби Продажби

Продажбите на нови жилища са се увеличили по време на пандемията, защото лихвите по ипотечните кредити никога не са били толкова ниски, а обявите за стари жилища не са твърде много. Купувачите искат удобство по време на карантината като заден двор и стая за работа. Компаниите за жилищно строителство се насочват към предложения в по-ниския ценови сегмент, като разширяват обхвата на потенциалните купувачи.

„Имаме космически ръст от май насам. Търсенето е незадоволимо в момента“, коментира Рик Паласиос, директор на отдел „Изследвания“ в компанията John Burns Real Estate Consulting, която консултира компании за жилищно строителство.

Пазарът е толкова силен, че компаниите за жилищно строителство трябва да увеличават цените, за да забавят темпа на продажби и да сигурни, че няма да изчерпат наличностите си, допълва Паласиос. Около 70% от анкетираните компании за жилищно строителство от John Burns Real Estate миналия месец са заявили, че са повишили цените спрямо едва 27% през юли миналата година.

Три от четирите големи области в САЩ са регистрирали по-високи продажби на нови жилища през юли. Покупките са нараснали с 58,8% в Средния запад, скочили са с 13% в южните щати и със 7,8% в западните. Те са намалели с 23,1% в североизточните щати.

При настоящия темп на продажби предлагането на нови жилища е достатъчно за четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още