IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Извънредната обстановка се удължава до края на септември

Това реши Министерският съвет на редовното си заседание днес

12:11 | 26.08.20 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Удължават извънредната епидемиологична обстановка до края на септември. Това реши Министерския съвет на редовното си заседание, което се проведе онлайн, предава Нова телевизия.

Предложението за удължаването дойде от здравния министър проф. Костадин Ангелов вчера. 

В последните две седмици в сравнение с предходните две заболеваемостта от коронавирус в България намалява. „Не възнамеряваме да засилваме мерките, ако цифрите останат такива“, каза вчера здравният министър.

Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 септември 2020 г. до 30 септември 2020 г., уточняват от пресслужбата на кабинета.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб, посочва се в мотивите към решението. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, към 23 август 2020 г. в света са регистрирани 23 243 621 случая на COVID-19, от които 805 740 починали. От тях 2 037 588 случая или 8,76% са заболелите на територията на Европейския съюз (ЕС)/Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали - 180 642 или 22,42% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус.

В България към 24 август 2020 г. са съобщени 15 287 заболели и 545 починали от COVID-19. Броят на потвърдените лица на седмична база отчита тенденция на нарастване, като от седмицата 29.06-05.07.2020 увеличаването на случаите е почти двукратно спрямо изчисления средноседмичен брой. Съществен спад в броя на заразени е новия коронавирус лица е регистриран през седмиците 10-23.08.2020 г.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки в обществото, за да не се позволи претоварване на здравната система и системата на общественото здраве преди предстоящия грипен сезон.

На този етап не се предвиждат нови ограничителни мерки срещу заразата, заяви днес и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Налага се удължаването на извънредната епидемична обстановка, независимо от подобряване на ситуацията в България през последните две седмици, обясни още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Китай и Русия регистрираха ваксини.Страхливците да се редят на опашка против товада кежем упорито грипче.И не се правете на интересни - половината ви техника е китайска,а ваксината - комунистическа. Я без лигавщини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Септември-октомври, като дойде и обикновения грип, ще стане "манджа с грозде" по болниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Whitestar
преди 3 години
Странно е, че учените, все още са безпомощни по отношение на вируса! Това свива въздуха на стартиращия и дребен бизнес. Кой носи отговорност, ако не държавата?! Какво дължи тя на коректните и полезни млади хора в България?! А на далавераджиите - амнистия????!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още