IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна третият лъч на метрото в столицата

Официално откриха първата отсечка от третия лъч, която свързва кварталите "Красно село" и "Хаджи Димитър"

15:50 | 26.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Първият участък от третия лъч на метрото в София беше официално открит. Той свързва кварталите "Красно село" и "Хаджи Димитър". Трасето е дълго 8 километра с 8 метростанции.

„До вчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От днес вече имаме цяла метро мрежа, която трябва да развиваме“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на първия участък на третата линия на метрото, предава БНТ.

"Моята задача, която си поставих, беше и остава да не позволя да се спре строителството на метрото – най-големият и важният както транспортен, така и екологичен проект", посочи Фандъкова. Тя пресметна, че общо над 60 хил. пътници дневно ще могат да използват първия участък от новата линия на метрото.

Днес тръгват мотрисите по 8 километров участък от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", а до края на деня метрото в този участък ще бъде безплатно.

Очаква се останалите четири станции - от „Красно село” до Околовръстния път при „Горна баня”, да заработят след Нова година.

"Голямата част от финансирането е осигурено от ЕК. За радост днес получихме и поздравителен адрес от новия еврокомисар по регионално развитие, на която благодаря. Те дават висока оценка на метрото и ни пожелават успех занапред. Благодаря на правителството, премиера, министъра на транспорта, на финансите и на всички, които винаги са подкрепяли и финансово строителството на метрото, на моя екип, Общинския съвет и на общинските съветници, които подкрепят метрото", заяви Фандъкова по време на откриването и благодари на софиянци за търпението през месеците на строителството.

Столичният кмет посочи, че общината е гарантирала финансиране и за следващия участък от третия лъч на метрото – от Цариградско шосе през “Арена Армеец“ до район Слатина.



"Работим усилено и упорито за финансирането на следващите етапи. Вече се провежда процедурата за избор на изпълнител за участъка от станция „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски“ – 3 километра. Гарантирах с подписа си писмото до г-н Братоев за това, че гарантираме финансиране, за да може да обяви процедурата за избор на изпълнители за участъка от Военна академия, през Слатина, до бул. „Цариградско шосе“ при зала „Арена Армеец-София", заяви още Фандъкова. 

"Всяка следваща линия е по-трудна. Днес знаете, че се открива първия осемкилометров участък от третата линия на метрото с 8 станции през централната градска част. Казвам, че е най-трудната, защото срещнахме лоши геоложки условия", заяви при откриването изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Той отбеляза, че на цялата трета линия, която се състои от 4 етапа и 21 километра, трябва да вози над 210 000 човека, а прогнозният пътникопоток за днешния участък е 60 хил.

„Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София“, заяви премиерът Бойко Борисов по повод пускането на третия лъч на метрото днес по време на онлайн заседанието на правителството.

Трасето от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село" е 8 километра. По него са изградени 8 нови станции, на които са поставени и стъклени прегради срещу инциденти, които ще разделят пероните и влака. С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км, заяви Борисов.

"Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото. Това бе най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата. По сложни терени се строят и Южната дъга на София, магистралите "Хемус", "Струма" и "Европа" и газопроводите. Но ние няма да се откажем. Защото нашата сила е в действията. Останалите могат само да говорят. Затова преди нас имаше само 10 км метро и магистрала до Правец. Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост", коментира премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още