IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа поставя работните места пред преструктурирането на икономиката

Във вторник Германия стана поредната страна от Стария континент, която удължава програмата си в подкрепа на служителите

16:58 | 26.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

В дилемата дали да подкрепят съществуващите работни места по време на пандемията или да позволят на икономиката да се приспособи към света след вируса европейските правителства все повече вземат страната на служителите.

Германия стана поредната страна, разширила програма, според която правителството покрива по-голямата част от заплатите на служителите, които не могат да работят. Решението от снощи следва подобни ходове във Франция, Италия, Швейцария и Австрия, а други страни обмислят да направят същото.

Обратният пример е Великобритания, където министърът на финансите Риши Сунак се противопоставя на растящия натиск от компании и профсъюзи. Той настоява, че програмата в подкрепа на служителите ще приключи през октомври.

Няма лесен отговор коя администрация е права. Някои работни места така или иначе никога няма да се върнат, а запазването на заетостта на тези хора пречи на създаването на нови позиции. 

Но залогът расте, като следени от Bloomberg Economics показатели сочат, че активността в някои големи страни отново отслабва. На фона на растящите случаи на заразени и липсата на ваксина, континентална Европа все още преценява, че последното, от което се нуждае, е масова безработица. Европа Европа

Bloomberg обобщава ситуацията към момента.

Германия

Най-голямата икономика в Европа отдавна има определящата за региона програма, известна като Kurzarbeit и плаща до 87% от нетната заплата след разширяването на програмата в началото на пандемията. Първоначално тя осигуряваше помощ за 12 месеца, но сега компаниите могат да се възползват от увеличените субсидии два пъти по-дълго до края на 2021 г. Удължаването ще струва на правителството още десет милиарда евро. Около 5,6 млн. души са били в програмата през юли, което е спад спрямо 7 млн. през май.

Франция

Франция въведе нова дългосрочна система за субсидиране на заплатите, предназначена да оказва по-целенасочена помощ до две години на базата на всеки отделен случай. Настоящият извънреден механизъм, който обхващаше около 9 млн. служители в разгара на кризата, беше леко ограничен през юни и ще стане не толкова щедър за повечето служители от началото на октомври. Премиерът Жан Кастекс заяви, че Франция очаква да похарчи 30 млрд. евро за помощта през 2020 г. и още 8 млрд. евро през 2021 г.

Италия

Италия увеличава субсидирането на заплатите и удължава забраната за съкращаване на служители до 31 декември. Компаниите могат да кандидатстват държавата да плаща заплатите на служителите до 18 седмици. Програмата от 1 октомври до 31 декември ще изисква някои компании да плащат дял от заплатата в зависимост от това какви приходи са изгубили през първото полугодие на 2020 г.

Испания

Програмата на Испания, която вече два пъти беше удължавана, трябва да изтече на 30 септември. Това е огромен проблем за туристическата индустрия, като компаниите искат удължаване. Среща между представители на правителството, профсъюзи и индустриални групи е планирана за 4 септември на Балеарските острови. Около 700 хил. служители са обхванати от субсидиите към момента.

Великобритания

Планът за субсидиране на заплатите във Великобритания помага за запазването на близо 10 млн. работни места на цена от над 35 млрд. паунда (46 млрд. долара). Това е относително щедро – държавата плаща 80% от заплатите, а работодателят покрива останалата част, като превръща програмата в един от малкото успехи на правителството, което реагира късно на пандемията и в резултат на това понесе най-големия удар за икономиката сред европейските страни. Европа Европа

Сега работодателите постепенно поемат по-голямо бреме до окончателното прекратяване на плана през октомври. Икономисти предупреждават, че рязък край може да остави милиони хора без работа.

Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
айде кандитарай се за някой висока избирателна позиция , да те изгласуваме и да ги сцешиш всички с честност и компетентност ... :))) ... напълно съм сериозен ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Защото Европа в момента съществува на ръба на разпада. На твърде много места на територията на ЕС има опасност от бунтове и социални недоволства. Средната класа се топи и изчезва. Кризите се изреждат една след друга и не му се вижда края. Само някакви платени автори се изреждат да пишат за някакви хипотетични възстановявания някога си... ама нъцки, последващата криза отново отлага светлото възстановяване. Корупцията и измамите в ЕС вместо да намаляват те се увеличават. Пълен крах и срам за всички политици независимо от коя политическа платформа са. Пълни абсолютни некадърници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още