IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в САЩ намаляват, но най-лошото тепърва предстои

За последен път стойността на офисите отвъд океана е намаляла през януари 2011 г.

10:03 | 27.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Marc McAndrews/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marc McAndrews/Bloomberg

Цените на бизнес имотите в САЩ намаляват на фона на задълбочаващите се икономически последици от COVID-19, но спадът тепърва започва, предава Bloomberg.

Индексите за офиси, търговски и хотелски имоти са отбелязали понижение на годишна основа през юли, сочат данни на компанията Real Capital Analytics. Обемът на трансакциите се е сринал до 14 млрд. долара във всички сектори, което е спад с 69% спрямо юли 2019 г.

„Най-лошото тепърва предстои. Все още не сме видели последиците за собственици, които продават имоти и поемат загуба“, коментира Джим Костело, старши вицепрезидент на Real Capital в телефонно интервю.

Сделките с бизнес имоти са дълбоко замразени, тъй като кредиторите позволяват на заематели да отлагат плащания, а собственици на имоти не са склонни да намаляват офертните цени. Това може да се промени през идните месеци, тъй като дълговете растат, а перспективите пред търговските площи, хотелите, офисите и дори жилищните имоти се смрачават заради свръхпредлагането преди пандемията да засегне американската икономика.

„Не бих се изненадал, ако видим някои цени да започнат да намаляват през септември или октомври“, коментира Костело.

Цените на хотелите са намалели с 4,4% в годината до юли, а тези на търговските площи са отбелязали годишен спад от 2,8%. Цените на офисите са се понижили с 0,9%, сочат данните на Real Capital. Цените на жилищните сгради са нараснали с 6,9%, а стойностите на индустриалните имоти са се покачили с 8,3%, което е довело до ръст от 1,5% на всички видове имоти за периода.

На месечна основа цените на индустриалните имоти са скочили с 0,9% спрямо юни, а тези на апартаментите са се увеличили с 0,2%, докато всички останали сектори регистрират спад.

За последен път цените на офисите са отчели годишен спад преди пандемията през януари 2011 г. В централните бизнес квартали на градове  като Ню Йорк, Сан Франциско и Бостън цените започнаха да се възстановяват от финансовата криза през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Цените в многофамилните жилищни сгради са започнали да се повишават, тъй като крайградските апартаменти с градина привличат обитателите на сгради във вътрешността на градовете, като цените им са били подложени на натиск още преди COVID-19.

Представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.), които започват да създават семейства, ще са двигателят на напускането на скъпи, гъстонаселени градове много след отшумяването на последиците от пандемията, така че стойностите на имотите в предградията вероятно ще скочат по-бързо, прогнозира Кастело.

„При последната криза покрайнините изостанаха. При тази ще е различно“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още