IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има своите проблеми

Икономическият му растеж вероятно ще се забави драстично на фона на застаряването на населението и свиването на работната сила

09:02 | 30.08.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Хората са оправдано разтревожени от Китай. Той руши Хонконг, загубвайки международното доверие в този процес, което затруднява сключването на бъдещи сделки с ръководството му. Китайската външна дипломация в стил „разделяй и владей”, особено към страни, по-малки от САЩ, е агресивна и незряла. Икономическата стратегия на Си Дзинпин, в която държавата играе водеща роля, се върна към маоисткия модел, като поставя частното предприемачество под контрола на Комунистическата партия и експлоатира външнотърговските отношения с чужбина.

Подкрепям усилията да се изкара наяве това възмутително поведение - и да се работи с партньорите и съюзниците на САЩ, които до голяма степен са съгласни с нас - за да се разработи възможно най-ефективният подход за справяне с него, пише за Wall Street Journal Джордж Шулц, министър на финансите при Никсън и държавен секретар при Рейгън.

Американците отдавна подценяват напредъка на Китай и амбициите на неговите лидери. С неохота приемам, че днешният Китай е различен от този, с когото някога съм работил конструктивно. Но докато работим в настоящето, трябва да разгледаме и бъдещите отношения със страна, която е изправена пред значителни вътрешни структурни проблеми, свързани с развитието ѝ. Следващите 20 години в Китай едва ли ще повторят предходните 20.

Вземете работната сила. Ръстът на брутния вътрешен продукт е резултат от нейния растеж и този на производителността в страната. Дън Сяопин веднъж ми обясни как изобретателността и упоритата работа на китайците ще доведат до огромен напредък, предвид пазарната либерализация. Това се съчета с бума на налични работници - прилив на младежко население плюс миграция от селото към града. Китайският БВП нарасна от 11% от този на САЩ през 1997 г. до 63% две десетилетия по-късно, избавяйки стотици милиони от крайната бедност. Но работната сила в днешен Китай намалява, за разлика от стабилния, движен от имиграцията растеж в САЩ, като се очаква да загуби 174 милиона работници до средата на века. Използвайки фраза на политическия икономист Никълъс Еберщат, това ще „ограничи възможното“ в китайската икономика.   

Междувременно китайското население над 65 години е напът да се удвои до 2050 г. до близо 400 милиона. Мнозина ще се нуждаят от подслон или друга социална помощ. Младият, продуктивен и поемащ рискове досега Китай по същество не бюджетира мрежа за социална сигурност. Няколкото последователни поколения на единствени деца - още през 1990 г. четири пети от децата в Шанхай нямаха братя или сестри - преобърнаха традиционния семеен модел на грижа за възрастните хора. И даването на приоритет на момчетата в ератата на политиката на едно дете доведе до това, че сега в страната има недостиг на жени. Това не представлява политика да не се ражда, но може да доведе до подобен резултат.

Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Разбира се, че Китай сам си създава част от проблемите. По едно време беше забранено семействата да имат повече от едно дете, което сега им създава демографски проблем. А ние тук нужда от такива закони нямаме. При нас този проблем си го имаме и без специален закон. Но за него няма защо да се говори, защото скоро това ще престане да е проблем. Просто няма да има българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Така е. Аз даже подозирам, че Китай сам си създава проблеми и това се отбелязва от световните медии с цел да се замажат очите на българите. Света трепери да не би българите да прогледнат, че тогава ще стане мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Проблемите на България общо взето могат да бъдат сведени до два. Като единият от тях е Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
nobel
преди 3 години
Бихте ли ми посочили държава в света, в която ги няма гореизброените проблеми. Повечето ги имат в пълен комплект плюс някои допълнителни. Започне ли да се пише за проблемите на Китай, това обикновено означава, че нашите са още по-големи. За това ме плашат такива статии. Не защото много ми дреме какво се случва или щяло било да се случи в Китай. А защото са поредният неуспешен опит да ни замажат очите за собствените ни проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
orchis
преди 3 години
Голямо бръщолевене в тази статия и нищо смислено. А и как точно свързахме Потьомкин със Съветския съюз?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
orchis
преди 3 години
Голямо бръщолевене в тази статия и нищо смислено. А и как точно свързахме Потьомкин със Съветския съюз?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още