IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп прие президентската номинация с атака срещу Байдън

Държавният глава затвърди лайтмотива на републиканците за страха от радикалното ляво и заплаши с последствия Америка, ако заложи на демократа

09:07 | 28.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп прие номинацията на Републиканската партия за втори мандат на президентския пост, отправяйки унищожителна атака към своя опонент Джо Байдън. Президентът отново заяви, че евентуалната победа на Демократическата партия само ще усили расовите конфликти и ефектите от коронавирусната пандемия.

В реч от Белия дом – въпреки критиките, че използва мястото за политически декор, Тръмп описа Байдън – политик, който до голяма степен бе избран за номинацията заради умерените си възгледи, като крайноляв екстремист, чието управление ще доведе до една беззаконна и опасна Америка.

„Тези избори ще решат дали ще защитим спазващата закона Америка или ще дадем властта на яростни агитатори на анархията и престъпници, които застрашават нашите граждани“, заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс, в четвъртата и последна вечер от конгреса на Републиканската партия. Речта му продължи повече от час.

„Никой няма да е на сигурно място в Америка на Байдън“, категоричен бе президентът.

Въпреки пандемията от коронавирус, която само в САЩ отне живота на над 180 000 американци, Тръмп направи изказването си пред група от около 1000 свои привърженици, макар и спазващи социална дистанция.

Байдън също коментира очакваната с нетърпение реч на президента в Twitter. „Когато Доналд Тръмп каже тази вечер, че няма да имате сигурност в Америка на Джо Байдън, огледайте се и се запитайте – колко сигурни се чувствате в Америка на Доналд Тръмп“.

Опитвайки се да изобрази Байдън като инструмент на радикалната левица, Тръмп критикува и позицията на демократите по множество теми, включително имиграционната политика, оръжията, прилагането на закона, абортите и енергетиката.

„Ако му бъде даден шанс, той ще бъде унищожителят на американското величие“, смята Тръмп.

В своята реч президентът също така не пропусна и наболялата тема за отношенията с Китай. Той отново заяви, че именно Пекин носи отговорност за глобалната пандемия и обеща, че във втория си мандат ще наложи мита върху всяка компания, която напуска САЩ, за да създава работни места в чужбина. Това бе и едно от малкото конкретни предложения от държавния глава за вечерта.

Той също така обеща и възстановяването на „най-великата икономика“ в историята – тази на САЩ, и разкритикува Байдън заради обещанието му да затвори страната, ако се наложи, за да спре разпространението на коронавируса.

„Планът на Джо Байдън не е решение за вируса, а по-скоро предаване“, коментира Тръмп.

Конгресът бе закрит с подходящи за телевизионно излъчване край - фойерверки над Вашингтонския монумент, наблюдавани от Тръмп, който е и единственият засега участник в реалити предаване, достигнал до президентския пост.

Речта на президента бе съпътствана и от антиправителствен протест пред сградата на Белия дом, шумът от който можеше да се чуе и по време на телевизионното излъчване.

След като конгресите на двете основни партии в САЩ приключиха, предизборната кампания може да навлезе във финалния си етап. Байдън, който до голяма степен изостави събитията на живо от март насам заради пандемията, заяви в четвъртък по време на събитие за набиране на средства, че ще посети лично някои ключови щати през септември.

Тръмп, който вече направи няколко посещения на живо по време на пандемията, също планира да увеличи пътуванията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Логиката на байдън е нагла и забавна, демек когато бандити и мародери вземат властта, ще донесат ред, законност и сигурност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още